Η ΠΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την   στα και τις ποινές.

Η ανακοίνωση:

Η εγκύκλιος του Υπουργείου που πρόσφατα εστάλη στα σχολεία αποτελεί έκφραση ενός άκαμπτου και αυστηρού διοικητισμού. Η υπενθύμιση των ποινών σχετικά με τη μη εφαρμογή των διαδικασιών αξιολόγησης συνοδεύεται από επίδειξη σειράς δικαστικών αποφάσεων. Είχαμε υποστηρίξει ότι ο δρόμος για μια καλύτερη παιδεία δεν μπορεί να περνά μέσα από τις αίθουσες των δικαστηρίων. Η κυριαρχία μιας νομοτεχνικής θεώρησης, μιας τιμωρητικής και γραφειοκρατικής προσέγγισης δεν εμπνέει και δεν δίνει όραμα για ένα καλύτερο σχολείο. Η παιδεία απαιτεί διάλογο, συναίνεση, πραγματική σύνθεση και κυρίως όραμα.

Αντίθετα, αυτό που βιώνουμε είναι η αναβίωση ενός κλίματος που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, σε μια ιδιότυπη σύζευξη αυταρχισμού και δημοκρατίας όπου η συνδικαλιστική δράση μπαίνει στο στόχαστρο με τρόπο που δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό και ανησυχία. Φαίνεται πως με αφορμή την υπόθεση της αξιολόγησης εξελίσσεται μια προσπάθεια συντριβής των αντιδράσεων σε μια λογική επιδεικτικού παραδειγματισμού. Στο πρόσωπο των εκπαιδευτικών και των ομοσπονδιών τους η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης αντικρίζει – ως μια άλλη Μάργκαρετ Θάτσερ – τους ανθρακωρύχους του 1984.

Για μια ακόμη φορά ζητάμε να ενεργοποιηθεί μια πραγματική συζήτηση για τα ουσιαστικά ζητήματα του σχολείου ώστε να διαμορφωθούν πολιτικές μακράς πνοής και ευρύτερης συναίνεσης που θα χτίσουν το σχολείο του αύριο. Ένα σχολείο που θα επενδύσει στο όραμα και όχι στην επιβολή.
Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις, να υπερασπιστούν την ενότητα του κλάδου και κυρίως την ανάγκη να μη δώσουμε απλά τις μάχες αλλά να τις κερδίσουμε.