Καταγγελία της ΔΙΔΕ Πειραιά για τις τοποθετήσεις αναπληρωτών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔23/09/2019 - 10:03 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Για άλλη μια φορά, η πρώτη φάση προσλήψεων των αναπληρωτών συνοδεύτηκε τόσο από απογοήτευση για τον μικρό αριθμό προσλήψεων, που ειδικά στη δευτεροβάθμια δεν καλύπτει ούτε το 1/3 των πραγματικών αναγκών, όσο και από απογοήτευση για τον τρόπο που οι κατά τόπους διευθύνσεις αντιμετωπίζουν τους αναπληρωτές.

Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

Κάθε χρόνο υπάρχουν καταγγελίες για λιγότερα από τα πραγματικά κενά που δίνονται στους αναπληρωτές για να επιλέξουν πού θα τοποθετηθούν, φέτος όμως η ενημέρωση σχεδόν από όλες τις διευθύνσεις δείχνει ότι η απόκρυψη κενών ξεπέρασε κάθε όριο.

Συγκεκριμένα στη ΔΔΕ Πειραιά κατά τη διαδικασία τοποθετήσεων αναπληρωτών, γίναμε μάρτυρες άπειρων παραπόνων για απόκρυψη κενών σε διάφορες ειδικότητες. Πέραν του ότι η γνωστοποίηση των κενών έγινε πραγματικά με μνημειώδη προχειρότητα, οι υπάλληλοι (χωρίς φυσικά αυτό να είναι δική τους ευθύνη), σταδιακά, ύστερα από πολύωρες αναμονές, κόλλαγαν χειρόγραφα χαρτάκια στους τοίχους διαφόρων ορόφων με τα κενά για κάθε ειδικότητα. Το υπουργείο και οι διοικήσεις της Δευτεροβάθμιας πρέπει να καταλάβουν επιτέλους πως τόσα χρόνια που οργώνουμε την Ελλάδα δεν γνωριζόμαστε απλά μεταξύ μας, αλλά έχουμε μάθει πια και τον τρόπο που λειτουργούν τα σχολεία και να ενημερωνόμαστε με επίσημους τρόπους για τα οργανικά και λειτουργικά κενά των σχολείων αλλά και το πώς καλύπτονται αυτά.

Στη ΔΔΕ Πειραιά τα κενά που έβγαιναν για κάθε ειδικότητα ήταν μόνο τόσα όσα και οι αναπληρωτές της ειδικότητας. Έτσι λοιπόν και στην ειδικότητα ΠΕ78 τοιχοκολλήθηκαν πέντε χειρόγραφα κενά για πέντε αναπληρωτές… Έλα όμως που κάποια από αυτούς τους αναπληρωτές ούσα άνεργη και άρα με άπλετο χρόνο είχε ενημερωθεί από την επίσημη ιστοσελίδα της ΔΔΕ Πειραιά για την πορεία των τοποθετήσεων σε οργανικά κενά της ειδικότητάς της όλο το καλοκαίρι. Ήταν επίσης ενήμερη για τα 13 και πάνω λειτουργικά κενά που δημοσιοποιήθηκαν αρχές Σεπτέμβρη στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε μόνιμος εκπαιδευτικός ΠΕ78 στην διάθεση του Πειραιά και ότι ήταν ελάχιστοι επίσης οι υπεράριθμοι, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με την τοποθέτηση μίας μόνο υπεράριθμης ΠΕ78 στις 9 Σεπτεμβρίου, γιατί δεν δημοσιοποιήθηκαν όλα τα κενά στους αναπληρωτές;

Την ώρα λοιπόν που γίνονταν όλα αυτά, οι αιρετοί του κλάδου στο ΠΥΣΔΕ Πειραιά, προερχόμενοι από την πρώην και την νυν κυβερνητική παράταξη, δεν φάνηκαν να διαχωρίζονται από την επιχείρηση απόκρυψης των κενών, αν δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη διαδικασία. Σε επικοινωνία λοιπόν αναπληρωτών ΠΕ78 με αιρετό στο ΠΥΣΔΕ για το τι απέγιναν τα υπόλοιπα κενά, εκείνος αντιμετώπισε με απαξίωση τους αναπληρωτές προσπαθώντας να τους δημιουργήσει ενοχές γιατί δεν δέχονται να πάνε σε απομακρυσμένες περιοχές, λες και μας κάνουν χάρη που μας προσλαμβάνουν και δεν θα έπρεπε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας! Βέβαια μετά από λίγο επικοινώνησε ο ίδιος για να παραδεχτεί πως όντως τους «ξέφυγαν» κάποια κενά και να προστεθούν τελικά άλλα δύο στις επιλογές των ΠΕ78!

Παρόμοια καταγγελία έγινε και από συναδέλφισσα αναπληρώτρια ΠΕ78 για την ΔΔΕ Αχαΐας. Και σε αυτή την διεύθυνση ενώ από 4 Σεπτεμβρίου έχουν ανακοινωθεί 7 και πλέον λειτουργικά κενά για τους ΠΕ78 και ενώ δεν φαίνεται να εκκρεμεί τοποθέτηση μονίμου ΠΕ78, (γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις τοποθετήσεις μονίμων σε διάθεση, από απόσπαση και υπεράριθμων στην ΔΔΕ Αχαΐας στις 10 Σεπτέμβρη, όπου πάλι καμιά/κανείς ΠΕ78 δεν τοποθετείται πουθενά) της ανακοινώνουν απλά που θα τοποθετηθεί σαν να υπάρχει μόνο ένα κενό. Και αυτό τυγχάνει να είναι σε απομακρυσμένο, δυσπρόσιτο κενό το οποίο δεν είναι καν ολόκληρο και η συναδέλφισσα, η οποία είναι ειδική κατηγορία με πρόβλημα υγείας το οποίο εξηγεί στην Διεύθυνση ότι δύναται να επιδεινωθεί, δεν καλύπτει τελικά καν το ωράριο της!

Προφανώς το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τους ΠΕ78 συγκεκριμένα, ούτε μόνο με αυτές τις δύο διευθύνσεις, απλά έτυχε να είχαμε ψάξει τα κενά μας, κάτι όμως που καμιά αναπληρώτρια και κανείς αναπληρωτής δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει, ούτε να μπαίνει στην διαδικασία να τσακώνεται με τους αιρετούς για να βρει το δίκιο του και για να ακολουθηθεί μια διαφανής και νόμιμη διαδικασία κατά τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών.

Ο εμπαιγμός των αναπληρωτών τόσο από το υπουργείο όσο και από τις διοικήσεις οφείλει να σταματήσει! Γιατί τελικά η Α’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών με την προχειρότητα που γίνεται και χωρίς να έχουν τοποθετηθεί οι μόνιμοι, το μόνο που εξυπηρετεί είναι τα επικοινωνιακά παιχνίδια του υπουργείου για κάλυψη όλων των κενών πριν τον αγιασμό! Και αλήθεια, ποιων κενών; Γιατί μόνο έκτακτα δεν είναι τα χιλιάδες κενά που από την αρχή της χρονιάς καλύπτονται από αναπληρωτές.

Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, οργανωνόμαστε, δρούμε συλλογικά και μαχητικά! Στο σχολείο μας, στα σωματεία, στις γενικές συνελεύσεις, στο Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

Απαιτούμε:

· Άμεση ολοκλήρωση όλων των υπηρεσιακών μεταβολών, πλήρης/οριστική κάλυψη όλων των εναπομεινάντων κενών με διενέργεια άμεσης φάσης προσλήψεων στην ειδική και την γενική εκπαίδευση καθώς και την αντισταθμιστική αγωγή. Πλήρης έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων. Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, καμία συγχώνευση/κατάργηση τμημάτων/σχολείων, ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης και υποδοχής.

· Απαιτούμε να δημοσιοποιηθούν/αναρτηθούν ΟΛΑ τα λειτουργικά κενά ΔΗΜΟΣΙΑ, ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση και γνώση. Δεν αποδεχόμαστε τη λογική της κάλυψης «των έκτακτων κενών» λόγω μειωμένων προσλήψεων. Η πάγια πολιτική επιλογή υποστελέχωσης των σχολείων, καταστρατήγισης των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, της κάλυψης «όπως όπως» κενών με διάφορες αλχημείες είναι αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου και κανενός άλλου! Απαιτούμε την άμεση κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών!

· Απαιτούμε να γίνει δημόσια ανάρτηση των πινάκων τοποθέτησης με τα συνολικά μόρια και κριτήρια όλων μας προκειμένου να ελέγξουμε ότι ακολουθήθηκε διαφανής και νόμιμη διαδικασία.

· Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων πρόσληψης και προσκόμιση εγγράφων μόνο αν υπάρχουν αλλαγές. Ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας.

· Δηλώνουμε σχολικές μονάδες και σε καμία περίπτωση περιοχές!

· Όχι στις πολλαπλές μετακινήσεις των αναπληρωτών προκειμένου να καλύψουν το ωράριο. Τοποθέτηση σε δύο σχολεία το πολύ, ενώ για την παράλληλη στήριξη ένας εκπαιδευτικός για κάθε παιδί.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!

· Κατάργηση του νόμου 4589/19 – όχι στον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

· Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών! Άμεσος διορισμός/ Μονιμοποίηση τώρα ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση, αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.

· Πλήρη εξίσωση προς τα πάνω των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με αυτά των μονίμων – πλήρης προστασία της μητρότητας.

· Γενναία αύξηση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό για την Παιδεία – αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια – επίδομα ενοικίου/θέρμανσης/σίτισης/μετακόμισης – Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. • Βάσεις 2020 - Εκτιμήσεις: Σε ποιές σχολές αναμένεται πτώση

  Το ipaidia.gr στο google news

  Τελευταίες Ειδήσεις

  Ειδήσεις και εκτιμήσεις για τις βάσεις 2020  • ideascentral

   europalso