"Καταγγελία προσπάθειας εκφοβισμού μαθητών για τις καταλήψεις"

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/11/2018 - 09:15 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Ηρακλείου καταγγελίας προσπάθειας εκφοβισμού μαθητών για τις καταλήψεις

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Ηρακλείου καταγγέλλει την προσπάθεια εκφοβισμού των μαθητών και υπονόμευσης των αγώνων τους από Διευθυντές σχολείων με την ανοχή ή και την κατεύθυνση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Ηρακλείου, της Περιφερειακής Διεύθυνσης και βέβαια του Υπουργείου για τη μαχητική τους απάντηση στα χρόνια προβλήματα των σχολείων τους. Οι μαθητές αγωνίστηκαν και μέσα από καταλήψεις ενάντια στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και που βάζουν στο στόχαστρο κάθε μορφωτικό δικαίωμα.

Ενώ έχουν περάσει δύο μήνες πια από την έναρξη των μαθημάτων και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για κανονικότητα, σε πολλά σχολεία της χώρας και του νομού Ηρακλείου τα προβλήματα παραμένουν: ελλείψεις καθηγητών και χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες –στο νομό Ηρακλείου παραμένουν πολλά κενά καθηγητών στη γενική αγωγή αλλά και αρκετά στην ειδική αγωγή-, ελλείψεις υποδομών, κακοσυντηρημένα κτίρια ή κτίρια που η ολοκλήρωσή τους χρονίζει (Καπετανάκειο), πολυπληθή τμήματα- με 27 μαθητές ανά τάξη- , καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων (όπως στο ΕΠΑΛ Μοιρών, το 2ο και 3ο ΕΠΑΛ). Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει τη μετατροπή του Λυκείου σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο που μέσω διλημμάτων και περιορισμών στόχο θα έχει να αποτρέπει την είσοδο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μπροστά στη ζοφερή αυτή κατάσταση μαθητές σε σχολεία του νομού μας προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε καταλήψεις των σχολείων τους –24 σχολεία, Γυμνάσια , Λύκεια και ΕΠΑΛ σε όλο το νομό- διαμαρτυρόμενοι και ζητώντας άμεση αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων. Οι μαθητές μέσα από γενικές συνελεύσεις πήραν αποφάσεις να αγωνιστούν για ένα σχολείο αντάξιο των αναγκών μας, για ένα σχολείο που θα μορφώνει, με δικαιώματα. Μάλιστα πέρα από την κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης, στις 29 Οκτώβρη, έγιναν και κινητοποιήσεις και παραστάσεις σε κατά τόπους δήμους, όπως στις Μοίρες και στη Βιάννο.

Για την κατάσταση αυτή που ευθύνεται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η Διοίκηση, υπηρετώντας τη «νομιμότητα», ζήτησε από τα σχολεία στα οποία έγιναν καταλήψεις να δηλώσουν τον τρόπο αναπλήρωσης «των χαμένων ωρών», ανασύροντας ένα προεδρικό διάταγμα του 1979 που το επανέφεραν σε ισχύ το 2015 και το συμπεριέλαβαν στη σχετική εγκύκλιο του 2018! Μάλιστα, ο Περιφερειακός Διευθυντής σε παράσταση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στις 9 Νοέμβρη για τα ίδια ζητήματα, αναγνώρισε μεν ότι υπάρχουν δίκαια αιτήματα, στη συνέχεια όμως προσπάθησε να αμαυρώσει το μαθητικό κίνημα, αντί να ενδιαφερθεί για τα πραγματικά ελλείμματα στα σχολεία! Πρόκειται για στάση υποκριτική! Αλλά αυτή δεν ήταν και η στάση του Υπουργού Παιδείας που, ακολουθώντας πιστά την αυταρχική πρακτική «νόμος και τάξη» των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί τη νομιμότητα των κινητοποιήσεων των μαθητών που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους στη μόρφωση και τη ζωή!

Την ίδια στιγμή βέβαια μαθητές αποβλήθηκαν επειδή συμμετείχαν στην κατάληψη, ενώ υπήρξε και προσαγωγή μαθητή σε αστυνομικό τμήμα!!!

Είναι φανερό τι δε θέλουν: δε θέλουν τους μαθητές να σηκώνουν κεφάλι, όπως σκυμμένους θέλουν τους εργαζόμενους. Εξάλλου, στα σχέδια της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της, στα σχέδια για τη «δίκαιη ανάπτυξη» δε χωράει η κάλυψη των κενών, η ανέγερση νέων σχολείων, ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν που θα μορφώνει πραγματικά τους μαθητές. Η ανάπτυξη για το κεφάλαιο δε συμβαδίζει με τις ανάγκες του λαού, είναι άδικη και ταξική.

Απέναντι σε όλους αυτούς που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την υποταγή εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς θα δώσουμε την απάντησή μας στο δρόμο του αγώνα και μέσα στο σωματείο. Για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, η μόνη διέξοδος και ελπίδα βρίσκεται στον οργανωμένο αγώνα, στη λαϊκή ενότητα, στη συμμαχία μας με τους γονείς, τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, στην ανυποχώρητη πάλη.

Δεν υπάρχει άλλη λύση!

Ζητάμε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πάρει πίσω την οδηγία για αναπλήρωση των ημερών κατάληψης των σχολείων και τους συλλόγους διδασκόντων να σταθούν στο πλευρό των μαθητών τους.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso