Την Παρασκευή, 1η Ιουλίου 2022, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης θα επισκεφτεί το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) του

Σκοπός της επίσκεψής του είναι η υπογραφή μνημονίου μακρόπνοης συνεργασίας του υπουργείου με το ΕΜΠ, το οποίο θα εκπροσωπήσει ο Πρύτανης Καθηγητής Ανδρέας Γ. Μπουντουβής.

Πρώτο βήμα στη συνεργασία αυτή θα είναι η εγκατάσταση του νέου υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) στο ΤΠΠΛ, στο κτίριο του ιστορικού Ηλεκτρικού Σταθμού της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. Η Ελλάδα επελέγη πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ως μια από τις 4 νέες ευρωπαϊκές χώρες που θα φιλοξενήσουν υπερυπολογιστές δυναμικότητας δεκάδων Petaflops (τετράκις εκατομμύρια υπολογισμοί το δευτερόλεπτο). Ο νέος αυτός εθνικός υπερυπολογιστής θα είναι 60 φορές πιο ισχυρός από τον σημερινό. Οι δυνατότητές του θα δώσουν σημαντική ώθηση στην επιστημονική ανάπτυξη και θα ενισχύσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του ερευνητικού δυναμικού της χώρας. Η κατασκευή και λειτουργία του είναι, ως εκ τούτου σημαντική πρόκληση για το ΕΜΠ και το ΤΠΠΛ,  και το εγχείρημα, εθνικής εμβέλειας, θα έχει ισχυρό αποτύπωμα στον Ευρωπαϊκό χάρτη Έρευνας και Ανάπτυξης.

Η εγκατάσταση του «Δαίδαλος», εξάλλου, σε ένα εμβληματικό μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, που διαδραμάτισε πρωτοποριακό ρόλο στην τεχνολογία και τον πολιτισμό στα τέλη του 19ου αιώνα, έχει και μια ιδιαίτερη συμβολική σημασία, αφού θα αποτελέσει κρίσιμη υποδομή για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων και αναδυόμενων τεχνολογικών προκλήσεων.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ