– Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με σκοπό την αναστολή της κατάληψης ώστε να προχωρήσει κανονικά η Εξεταστική των φοιτητών.

Ειδικότερα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στους χώρους της Νομικής Σχολής και άνοιξαν τις πόρτες που είχαν κλείσει με αλυσίδες και λουκέτα οι καταληψίες.

Η επιχείρηση, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 7 το πρωί. Έξω από το κτίριο βρέθηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ προσήλθαν φοιτητές με πανό και φώναζαν συνθήματα για το άσυλο.

Στο σημείο βρέθηκε από νωρίς το πρωί ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε σύμφωνα με το thestival ότι «εμάς μας ενδιαφέρει η ηρεμία και η γαλήνη στο πανεπιστήμιο κι ότι οι φοιτητές δεν βρίσκονται σε κάποιον κίνδυνο», δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν γνώριζε για την αστυνομική επιχείρηση και αν υπάρχουν καταληψίες στο κτίριο.

Κοσμήτορας: Δεν δικαιολογείται η κατάληψη

«Η δημόσια δύναμη επενέβη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ κι έθεσε τέλος σε μια πολυήμερη κατάληψη του κτηρίου μας. Η συνέλευση της σχολής στις 7/2 τόνισε ότι η κατάληψη δημοσίων κτηρίων δε δικαιολογείται ως μορφή διαμαρτυρίας, ούτε νομιμοποιείται με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων είτε αυτά είναι φοιτητικά είτε οποιαδήποτε άλλα» τόνισε στην ΕΡΤ ο καθηγητής και Κοσμήτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Πρόσθεσε ότι «πριν από λίγο τα αρμόδια όργανα της πολιτείας έπραξαν το καθήκον τους και ανοίξανε τη Νομική Σχολή αποκαθιστώντας της λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας που είναι ζωτικής σημασίας για το παρόν των παιδιών που φοιτούν σε αυτήν και για το μέλλον του τόπου».

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά τις επόμενες μέρες σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί, είπε ακόμα ο κ. Γκλαβίνης προσθέτοντας ότι «και σήμερα το απόγευμα αν προλάβουμε θα γίνουν (εξετάσεις)».

«Ο κ. εισαγγελέας διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και παρήγγειλε το άνοιγμα της Σχολής. Η Νομική Σχολή είναι μια εμβληματική Σχολή, δεν μπορούμε μια παθογένεια δεκαετιών που ταλανίζει το Πανειστήμιο ειδικά στη Νομική Σχολή να την ανεχόμαστε[…]Ορισμένοι φοιτητές όποιος κι αν είναι ο αριθμός να κλείνουν έξω έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων τους για οποιονδήποτε λόγο κι αν διαμαρτύρονται».

Ερωτηθείς αν η παρέμβαση της αστυνομίας έγινε μετά από αυτεπάγγελτη παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ο κ. Γκλαβίνης απάντησε «ακριβώς».

«Η επιχείρηση ήταν απολύτως ειρηνική και δεν συνελήφθη κανένας φοιτητής που ήταν μέσα, απλώς άνοιξε το κτήριο κι αποδόθηκε στους νόμιμους χρήστες του» ανέφερε ακόμα ο Καθηγητής και Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.