Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία μεταξύ της Πρωτοβάθμιας και της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λαμβάνει χώρα αυτήν την περίοδο στα Τρίκαλα. Το νεοσύστατο Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συνεργάζεται με το 11ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ελληνικό γάλα… από τη φάρμα στο ποτήρι».

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος και συμπεριλαμβάνεται στην 11η εγκύκλιο σχολικών δραστηριοτήτων (θέμα 8) της Διεύθυνσης Π.Ε. Τρικάλων.

Στόχος της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής καθηγητής στο παραπάνω Τμήμα, Οδυσσέας Ανδρούτσος, είναι η διοργάνωση δράσεων διατροφικής αγωγής, ώστε οι μαθητές και οι οικογένειές τους να ενημερωθούν για τη διατροφική αξία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και συνολικά για τον υγιεινό τρόπο διατροφής. Στη δράση αυτή συμμετέχουν καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, οι οποίοι σε συνεργασία με την προϊσταμένη του 11ου Νηπιαγωγείου Στυλιανή Ρέμου και το προσωπικό του νηπιαγωγείου αναπτύσσουν από κοινού δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες τόσο με τα παιδιά εντός της τάξης, όσο και με τους γονείς τους εκτός των σχολικών ωρών.

Τον Δεκέμβριο, μάλιστα, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και αποδοχή από τα παιδιά η πρώτη δράση διατροφικής αγωγής. Υπό την επίβλεψη του κ. Ανδρούτσου, οι φοιτήτριες Φένια Στάθη και Άννα Βρακά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υλοποίησαν δύο διαδραστικές δραστηριότητες σχετικά με την υγιεινή διατροφή και τη διατροφική αξία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις διατροφικές τους γνώσεις, συμμετέχοντας σε διατροφικά παιχνίδια, πειράματα και διαδραστικές συζητήσεις με τους εκπροσώπους του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφολογίας.

Ο κ. Ανδρούτσος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η συνέργεια μεταξύ της Πρωτοβάθμιας και της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχία δράσεων διατροφικής αγωγής, ιδίως όταν συνδυάζεται με την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Λαμβάνοντας υπόψη τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υποστηριχθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες από τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία».

Ο πρόεδρος του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφολογίας, Καθηγητής Αθανάσιος Τζιαμούρτας, επίσης δήλωσε ότι «η σωστή διατροφική διαπαιδαγώγηση από την παιδική ηλικία είναι σημαντική, επειδή αυτά που κάνουν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν επίδραση και κατά την ενηλικίωση».

Η μικρότερη και η μεγαλύτερη βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος θα συνεχίσουν την εποικοδομητική αλληλεπίδρασή τους μέχρι την Άνοιξη του τρέχοντος έτους. Οι επόμενες δράσεις θα ξεκινήσουν το Φεβρουάριο και εστιάζονται στην υλοποίηση βιωματικών δραστηριοτήτων με τα παιδιά, καθώς και σε ομιλίες προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς από τα μέλη του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας καθηγητή Αθανάσιο Μανούρα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ρένα Κωστή και η Μαρία Βλαχάβα, διδάσκουσα.

Παρά τους λίγους μήνες λειτουργίας του, το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας είναι ιδιαίτερα ενεργό, συμμετέχοντας δυναμικά στην προαγωγή της υγιεινής διατροφής και της δημόσιας υγείας στα Τρίκαλα και στην ευρύτερη περιοχή