Δείτε τη δήλωση των εκπροσωπισσών των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ σχετικά με την απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ για τις εκλογές:

Φερεντζές νομιμοποίησης των παραταξιακών ψηφοδελτίων

και υποταγή νόμο στο Χατζηδάκη

Συναίνεση στο σχέδιο Κεραμέως

Δεν υποτασσόμαστε -δε συναινούμε

ΑΠΕΧΟΥΜΕ!

Η απάντηση δεκάδων σωματείων

Ευτελής η απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ που στον τίτλο της γράφει ότι «ο κλάδος αποκτά ξανά γνήσιους αιρετούς εκπροσώπους»! Το αποτέλεσμα των ψευδοεκλογών, όποιο κι αν είναι, αποτελεί παραχάραξη της γνήσιας έκφρασης του κλάδου μια και είναι αποτέλεσμα επιβολής από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και την υπουργό Κεραμέως των ηλεκτρονικών εκλογών, που έχουν καταδικαστεί από το 95% του κλάδου και συνεχίζουν να καταδικάζονται, θεωρητικά τουλάχιστον, από όλες τις παρατάξεις. Ο τίτλος αυτός επιδιώκει απλώς να νομιμοποιήσει τη συμμετοχή των παραταξιακών ψηφοδελτίων ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ και όχι φυσικά να εκφράσει «θέση του κλάδου». Είναι χαρακτηριστικό ό,τι πρώτα κατατέθηκαν τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων (17/10) και μετά βγήκε η απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ (18/10). Δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν/καμία!

n Πρωτοφανής παρεμπόδιση συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΟΕ ώστε να υπάρξει συλλογική έκφραση του κλάδου

Κατ’ επανάληψη ως εκπροσώπισσες των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ στο ΔΣ της ΔΟΕ επισημάναμε την ανάγκη συζήτησης σχετικά με τις ηλεκτρονικές εκλογές. Στη συνεδρίαση στις 26/9, μετά από δικό μας αίτημα, μπήκε στην ημερήσια διάταξη και δεν υπήρξε καμία απόφαση σχετικά με τη στάση του κλάδου. Μάλιστα, λόγω της εκδίκασης την ίδια μέρα της αγωγής της Κεραμέως απέναντι στην Απεργία Αποχή της ΔΟΕ, η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Από την ώρα εκείνη και μετά ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ αρνήθηκαν συστηματικά τις προτάσεις των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και της ΑΣΕ για πραγματοποίηση νέας συνεδρίασης. Η οριστική άρνηση στην πρόταση για συνεδρίαση τη Δευτέρα 10/10, συνοδεύτηκε από την επιχειρηματολογία πως δεν υπάρχει κανένα θέμα να συζητηθεί και να αποφασιστεί, η κάθε παράταξη θα κάνει αυτό που κρίνει. Ειδικά η ΔΗΣΥ τόνισε ότι κανείς δεν θα την εμποδίσει να κατέβει στις εκλογές ακόμη και ως μοναδικό ψηφοδέλτιο!

Η συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ μπλοκαρίστηκε με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις, ενώ όφειλε να κάνει εξαντλητική συζήτηση για τη γραμμή που θα χαράξει. Οι δια περιφοράς αποφάσεις μέσω μέιλ, όπως η συγκεκριμένη, όταν αφορούν κεντρικά ζητήματα, για τα οποία υπάρχουν τόσο σημαντικές διαφωνίες, είναι πολιτικά και συνδικαλιστικά απαράδεκτες μεθοδεύσεις που αποδεικνύουν ένδεια επιχειρημάτων.

n Απόφαση φερετζές της παραταξιακής τους συμμετοχής

Είναι προφανές πως οι παρατάξεις ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ αποφάσισαν να συμμετέχουν στις εκλογές για τους παραταξιακούς τους αιρετούς και όχι για τους αιρετούς του κλάδου. Η πρόταση που κατατέθηκε στο ΔΣ της ΔΟΕ είχε στόχο να νομιμοποιήσει «κατόπιν εορτής» τις παραταξιακές επιλογές κατάθεσης ψηφοδελτίων. Από την πρώτη στιγμή ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ επεδίωξαν να μην υπάρξει απόφαση καταδίκης των ηλεκτρονικών εκλογών, ενώ το ΔΙΚΤΥΟ για άλλη μια φορά χρησιμοποίησε προσχηματικά την ανάγκη «ομοφωνίας». Καμία απολύτως αγωνία για τη συλλογική συζήτηση και στάση του κλάδου σε μια τόσο φανερή επίθεση από το ΥΠΑΙΘ στην κατεύθυνση της διάλυσης των συνδικάτων.

n Εκτροπή για τη στοιχειώδη δημοκρατική λειτουργία του συνδικάτου η επίθεση στα πρωτοβάθμια σωματεία που αποφάσισαν αποχή και δε συναινούν στις εκλογές παρωδία

Με πολιτικό θράσος οι παρατάξεις ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ κουνούν το δάχτυλο στα πρωτοβάθμια σωματεία και τους καταλογίζουν «πολεμικές στρατηγικές ακύρωσης του αγώνα», ενώ δε διστάζουν να κάνουν εξαιρετικά επικίνδυνες αναφορές για «θεσμικό και καταστατικό ατόπημα» επειδή οι αποφάσεις τους επιμένουν στη γραμμή αντίστασης στο νόμο Χατζηδάκη και καλούν σε αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές.

Καλά θα κάνουν να αφήσουν τη δημοκρατία και τη συνδικαλιστική ηθική στην ησυχία της. Να ασχοληθούν καλύτερα με τα συνδικαλιστικά τους στελέχη. Στα παραταξιακά ψηφοδέλτιά τους για τα υπηρεσιακά συμβούλια βλέπουμε να φιγουράρουν, μέλη ΔΣ, ακόμα και πρόεδροι/ινες αυτών, αντιπρόσωποι στα συνέδρια που κατ’ επανάληψη ακολουθούν τη γραμμή του υπουργείου, παραβιάζοντας όχι απλώς τις αποφάσεις του συνδικάτου αλλά και τις στοιχειώδεις αρχές συναδελφικότητας και αποτελούν την επιτομή του κυβερνητικού συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής. Όλα αυτά έχουν καταγγελθεί δημόσια ακόμα και στις πρόσφατες περιφερειακές. Συνδικαλιστικά στελέχη που αναρτούν αξιολόγηση και το διατυμπανίζουν μάλιστα, στις ιστοσελίδες των σχολείων τους. Συνδικαλιστικά στελέχη που δρουν απεργοσπαστικά. Συνδικαλιστικά στελέχη που ασκώντας πιέσεις σε συναδέλφους, καταστρατήγησαν τη βούληση των συλλόγων διδασκόντων.

Ο κλάδος δε θα γίνει νεροκουβαλητής της Κεραμέως, της πολιτικής της και της σιδερένιας μπότας που προσπαθεί να επιβάλει στην εκπαίδευση

Οι ηλεκτρονικές εκλογές είναι πολιτική επιλογή με κεντρικό στόχο να διαλύσει τα συνδικάτα, να νομιμοποιήσει τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, για να περπατήσει ανενόχλητα η αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική. Η Κεραμέως γνωρίζει ότι μόνο σε συνθήκες διάλυσης των συλλογικών διαδικασιών των σωματείων μπορεί να κατισχύσει ο φόβος, η τρομοκρατία και τελικά η πολιτική διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης, η λειτουργία του σχολείου ως επιχείρηση, το φτηνό σχολείο της κατηγοριοποίησης και του ανταγωνισμού, της αξιολόγησης και της υποταγής. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία επιδιώκει να μας μετατρέψει από συμμετέχοντες σε τηλεθεατές, από συνδιαμορφωτές των συλλογικών αποφάσεων σε απομονωμένους χειραγωγήσιμους ψηφοφόρους.

Θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο γι’ αυτό προχωρά σε απολύτως διαβλητές εκλογές. Θα ψηφίσουν και τα δέντρα

ü Εκδίδει μια πρωτοφανή εγκύκλιο όπου αναφέρει επί λέξη «… επισημαίνεται στις εφορευτικές επιτροπές ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να δοθούν τα ονοματεπώνυμα των ψηφοφόρων…». Οι εφορευτικές επιτροπές των σωματείων είναι πάντα υποχρεωμένες να καταθέτουν τις καταστάσεις ψηφισάντων μαζί με τις εκλογικές καταστάσεις. Να μας πει το ΔΣ της ΔΟΕ που καλεί σε συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές, γιατί είχαν υποχρέωση τα σωματεία να καταθέσουν καταστάσεις ψηφισάντων μαζί με τα πρακτικά αρχαιρεσιών για να αναγνωριστούν οι αντιπρόσωποι στην 91η ΓΣ της ΔΟΕ και μάλιστα δεν αναγνωρίζονταν αν δεν τις είχαν και τώρα αποδέχεται τη διαδικασία που καθορίζει η Κεραμέως;

ü Ψηφίζεις μέχρι πέντε φορές αλλά θα υπολογιστεί μόνο η τελευταία Άραγε θα δεχόμαστε στις εκλογές των σωματείων μας να μπαίνει και να βγαίνει στην κάλπη πέντε φορές ο/η ψηφοφόρος και να αλλάζει την ψήφο του;

ü Καμία εγγύηση της ταυτοπροσωπίας ότι αυτοί που ψηφίζουν ηλεκτρονικά είναι όντως οι ίδιοι/ες που πήραν το σύνδεσμο.

ü Ο διαχειριστής εισαγάγει τους ψηφοφόρους στον εκλογικό κατάλογο παρακάμπτοντας την εφορευτική επιτροπή.

ü Ο φάκελος έχει επάνω το όνομα του κάθε ψηφοφόρου, αναφέρει χαρακτηριστικά η σελίδα του συστήματος Ζευς, και στο τέλος θα ανακατεύονται όλοι και θα εξαφανίζονται τα ονόματα!

Οι ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ τα γνωρίζουν όλα αυτά. Αρκεί να ανατρέξει κανείς στις αποφάσεις του 2020 ώστε να βρει καταγεγραμμένες όλες αυτές τις ενστάσεις. Ήταν, όπως φαίνεται, τόση η αγωνία τους να μεθοδεύσουν την «κατόπιν εορτής» απόφαση, που δεν ενδιαφέρθηκαν ούτε καν να προστατεύσουν το συνδικάτο. Αποδέχτηκαν χωρίς καμία συζήτηση όλη τη διαδικασία και δεν εξασφάλισαν ούτε τα αυτονόητα, ότι οι εφορευτικές για παράδειγμα θα έχουν πρακτικά αρχαιρεσιών συγκεκριμένα και πανομοιότυπα σε όλη τη χώρα, με εκλογικές καταστάσεις και καταστάσεις ψηφισάντων. Το 2020 οι ΣΕΠΕ που ζήτησαν τα πρακτικά από τις τότε εφορευτικές επιτροπές πήραν ένα ανυπόγραφο exel με τα αριθμητικά αποτελέσματα και τίποτα άλλο!

ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ ισχυρίζονται ότι διαφωνούν με τις ηλεκτρονικές εκλογές αλλά θέλουν να σώσουν το θεσμό του αιρετού. Συμμετέχουν λοιπόν, στη «φαρσοκωμωδία», όπως χαρακτήρισαν αυτές τις εκλογές το 2020. Οι εκλογές αυτές δεν εκλέγουν γνήσιους αιρετούς. Είναι νόθες και τα αποτελέσματα τους παράγουν νόθους αιρετούς. Επιλέγουν να τις νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους γιατί δεν τους απασχολεί ο θεσμός του αιρετού, αλλά οι παραταξιακοί τους αιρετοί. Τους απασχολούν οι καρέκλες της συνδιαχείρισης, των κονέ και των εξυπηρετήσεων ημετέρων, της διαπλοκής στα σκοτεινά δωμάτια της διοίκησης, μακριά από τη ζωντανή παρέμβαση των σωματείων στη βάση υπεράσπισης των εργασιακών συλλογικών δικαιωμάτων.

Δεκάδες ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ σε ολόκληρη τη χώρα καλούν τα μέλη τους σε ΑΠΟΧΗ από την κοροϊδία. Υπερασπίζουμε τα σωματεία και τα συνδικάτα, τη συγκλονιστική αποχή των εκπαιδευτικών το 2020. Αρνούμαστε να νομιμοποιήσουμε το βαθύ αντιδημοκρατικό σχέδιο για άφωνα και αδύναμα συνδικάτα στερημένα από τη ζωντανή συμμετοχή των εργαζόμενων.

· Καλούμε όλες και όλους να μη συμπράξουν στο σχέδιο Κεραμέως, αντίθετα να δείξουμε για άλλη μια φορά ότι δεν υποτασσόμαστε και δε συναινούμε.

ΟΥΤΕ ΚΛΙΚ στις εκλογές του εξευτελισμού των σωματείων

ΑΠΟΧΗ!

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ