Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης – Η ανακοίνωση:

16χρονος Ρομά δέχεται σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό παραμονή της ημέρας δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
12χρονος μαθητής χάνει τη ζωή του από έκρηξη λεβητοστάσιου στο σχολείο του
16χρονος Ρομά βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι από αστυνομικές δυνάμεις επειδή δεν πλήρωσε 20€ βενζίνη! Το περιστατικό ακραίας αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σημειώθηκε μία ημέρα πριν την ημέρα δολοφονίας του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στις 6 Δεκεμβρίου του 2008.

14 χρόνια μετά, η αστυνομία εξακολουθεί να πυροβολεί και το κράτος να υποχρηματοδοτεί και να εγκαταλείπει οτιδήποτε είναι δημόσιο. Μία οικογένεια στέλνει το παιδί της στο δημοτικό σχολείο και της το επιστρέφουν νεκρό από έκρηξη στο λεβητοστάσιο, στη χώρα που η «παιδεία αλλάζει στην πράξη». Η διαχρονική αδιαφορία και η κρατική αναλγησία, η πλήρης απαξίωση των σχολικών υποδομών, η υποστελέχωση ή η ανυπαρξία κρατικών δομών ελέγχου και συντήρησης, η κατάργηση του ΟΣΚ, οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εγκληματική πολιτική που έχει αφήσει τα σχολεία στο «έλεος» της υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων ακόμη και σε στοιχειώδη μέτρα προστασίας κι ασφάλειας.

14 χρόνια μετά, ένας 16χρονος Ρομά πυροβολείται από αστυνομικούς στο κεφάλι για κλεμμένη βενζίνη, στη χώρα των καρτέλ καυσίμων. Με οτιδήποτε δημόσιο σε πλήρη διάλυση, η κρατική καταστολή και αδιαφορία δολοφονούν παιδιά, τότε και τώρα. Το εξοργιστικό περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη δολοφονία του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα και στις προσπάθειες συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών των δολοφόνων.

Η ρατσιστική και κατασταλτική εκστρατεία της κυβέρνησης είναι κομμάτι της γενικότερης πολιτικής της, που βρίσκεται σήμερα σε πλήρη εφαρμογή ενάντια σε κάθε λαϊκό αγώνα, ενάντια στους φοιτητές με την πανεπιστημιακή αστυνομία, με τη βάρβαρη καταστολή στο εργοστάσιο Μαλαματίνα και την ποινικοποίηση όλων των απεργιών. Δεν λογαριάζουν τίποτε, στη χθεσινή διαμαρτυρία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ως απάντηση στη δολοφονική επίθεση της αστυνομίας κατά του 16χρονου, έριξαν τόσα χημικά και δακρυγόνα που κινδύνεψε μωρό το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ο πρωθυπουργός διάλεξε μάλιστα αυτή τη μέρα για να ανακοινώσει δώρο 600 ευρώ σε όλους τους ένστολους.

Καμία ανοχή! Αυτή η αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση πρέπει να βρει εμπόδιο στο δρόμο της το μαζικό κίνημα, που με τις διαδηλώσεις του στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, θα δώσει απάντηση στον αυταρχισμό.

Η 6 Δεκέμβρη είναι μέρα μνήμης και αγώνα για όσους και όσες παλεύουν να κρατήσουν ανοιχτή εκείνη την ρωγμή στην κανονικότητα που προκάλεσαν οι «μέρες του Αλέξη». 14 χρόνια μετά οφείλουμε να είμαστε παρούσες και παρόντες στους αγώνες που θα υπερασπιστούν τη ζωή, την εργασία και τα δικαιώματά μας για υγεία, παιδεία και ελευθερία.

Για να μην περάσει η συγκάλυψη μιας ακόμα δολοφονικής αστυνομικής ενέργειας, να τιμήσουμε τη μνήμη του Αλέξη, να απαιτήσουμε να καταργηθούν ΜΑΤ-ΔΙΑΣ και να καταδικαστούν οι ένοχοι, να ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική του αυταρχισμού, της βίας και καταστολής.