Σφοδρή καταγγελία έκανε η Αγωνιστική Παρέμβαση της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για την σύλληψη των ανήλικων μαθητών που κρατούνται στην ΓΑΔΑ από την περασμένη Πέμπτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Αγωνιστική Παρέμβαση της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την αυθαίρετη σύλληψη 5 ανήλικων μαθητών οι οποίοι συμμετείχαν στο μεγαλειώδες πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στην Αθήνα, όπου χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς έδωσαν το παρόν, διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας εντός των σχολικών μονάδων.

Η αστυνομία επιχείρησε από νωρίς με σωματικούς ελέγχους ήδη στην προσυγκέντρωση στα Προπύλαια να τρομοκρατήσει τους μαθητές που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και ένα μήνα απαιτώντας τη μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, την απόσυρση της τράπεζας θεμάτων και την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Αλλά και στο τέλος της πορείας η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή δεκάδων μαθητών επιλέγοντας τυχαία μέσα από το πλήθος. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση 14χρονου μαθητή, ο οποίος είναι γραμματέας του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου του, και απόλυτα ενδεικτική για τον αυταρχικό κατήφορο συνολικά της κυβέρνησης. Ο μαθητής συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ, ενώ προηγουμένως είχε περάσει δύο φορές από σωματικό έλεγχο, χωρίς να έχει εντοπιστεί τίποτα το ύποπτο ή παράνομο επάνω του!

Οι 5 συλληφθέντες μαθητές κρατούνται έκτοτε στη ΓΑΔΑ χωρίς επικοινωνία με την οικογένειά τους, παρά μόνο με τους συνηγόρους τους, χωρίς να έχει επιτραπεί έστω σε αυτούς να τους δώσουν συσκευασμένα τρόφιμα και καθαρά ρούχα! Ενώ πρόκειται να δικαστούν αύριο Δευτέρα στο πλαίσιο αυτοφώρου με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα!

Είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται ανήλικοι μαθητές ως εγκληματίες, να υφίστανται την εξευτελιστική διαδικασία του σωματικού ελέγχου και του ελέγχου των προσωπικών τους αντικειμένων, να ανοίγονται οι τσάντες τους, να απομονώνονται οι ίδιοι και να στήνονται σε σειρά ως συλληφθέντες κακοποιοί υπό την εποπτεία ανδρών των ΜΑΤ, λες και διέπραξαν κάποιο έγκλημα διαδηλώνοντας ειρηνικά, και τελικά να συλλαμβάνονται, να οδηγούνται στη ΓΑΔΑ, όπου κρατούνται από την Πέμπτη χωρίς δυνατότητα για επισκεπτήριο και αλλαγή ρούχων, για να τους φορτώσουν κακουργήματα!

Είναι προσωπικά υπεύθυνη η Υπουργός Παιδείας Κεραμέως για την άθλια αντιμετώπιση των μαθητών από την αστυνομία στο συλλαλητήριο της Πέμπτης, όπως και για τα δακρυγόνα και χημικά που έριξαν στα παιδιά έξω από το Υπουργείο Παιδείας στην προηγούμενη κινητοποίηση των μαθητών. Είναι υπεύθυνη η Υπουργός Παιδείας για την προσβολή της αξιοπρέπειας των συλληφθέντων ανήλικων μαθητών και τη βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Μια Υπουργός Παιδείας που απέναντι στα δίκαια αιτήματα των μαθητών για ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας των σχολείων απαντά μόνο με εκφοβισμό και καταστολή! Τις καταλήψεις των σχολείων επιχείρησε να τις διαλύσει με την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση και τον ετσιθελικό αποκλεισμό από αυτήν την υποχρεωτική κατ’ όνομα εκπαίδευση όσων μαθητών συμμετείχαν στις καταλήψεις αναθέτοντας το ρόλο του χαφιέ στους εκπαιδευτικούς, για να εισπράξει την χλεύη όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Την κινητοποίηση των μαθητών στο Υπουργείο

Παιδείας την αντιμετώπισε με χημικά και δακρυγόνα πνίγοντας τους ανήλικους. Την διαδήλωση της Πέμπτης προσπάθησε να την καταστείλει με σωματικούς ελέγχους και ελέγχους τσαντών ανηλίκων, με τραμπουκισμό των μαθητών από τους αστυνομικούς και προσαγωγές! Έτσι αντιμετωπίζει η Υπουργός των γιγαντιαίων μασκών και του μίνι παγουρίνου τους μαθητές που ζητούν να μαθαίνουν με ασφάλεια μέσα σε ανοιχτά σχολεία!

Αλλά είναι προσωπικά υπεύθυνος και ο κατ’ όνομα Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρυσοχοῒδης που έχει βάλει προσωπικό στοίχημα να καταγραφεί στην ιστορία ως ο Υπουργός της Βίας και της Καταστολής!

Απαιτούμε την παραίτηση της Κεραμέως και του Χρυσοχοῒδη ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στους μαθητές αυτής της χώρας.

Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι οι μαθητές μας και να διαγραφούν οι όποιες ανυπόστατες κατηγορίες τους έχουν απαγγελθεί.

Απαιτούμε να ικανοποιηθούν τώρα τα αιτήματα σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας, για να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια και να παραμείνουν ανοιχτά για όλους τους μαθητές.
Δεν είμαστε αναλώσιμοι. Διεκδικούμε το σεβασμό της ζωής, της υγείας και της αξιοπρέπειας μαθητών, εκπαιδευτικών και όλης της κοινωνίας!