H E’ ΈΛΜΕ Θεσσαλονίκης αναφέρει σε ανακοίνωσή της «Έξω η και τα ΜΑΤ από τα Πανεπιστήμια»

Και συνεχίζει:

 

Καταγγέλλουμε τις δολοφονικές τους επιθέσεις στο ΑΠΘ το μεσημέρι (16/9), στη συναυλία την ίδια μέρα το βράδυ και στην Αθήνα σε πορεία (17/9)

 

Κάτω τα χέρια σας απ’ τους φοιτητές και τη νεολαία

 

Η τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον του φοιτητικού κινήματος και των φοιτητών συνεχίζεται.  Στις 16/9, το μεσημέρι, δέχθηκαν αναίτια άγρια επίθεση από τα ΜΑΤ με δακρυγόνα και ξυλοδαρμούς, ενώ έγιναν και συλλήψεις με ανυπόστατες κατηγορίες, οι φοιτητές που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών στο ΑΠΘ ενάντια στην παρουσία στον χώρο κλιμακίου της ΟΠΠΙ (Πανεπιστημιακή Αστυνομία). Το ίδιο βράδυ, η κυβέρνηση επιχειρεί  βίαια επίθεση με ΜΑΤ, χημικά και αύρες σε συναυλία που παρακολουθούσαν χιλιάδες στο ΑΠΘ και με κίνδυνο να  υπάρξουν θύματα. Την επόμενη μέρα ήρθε η σειρά των φοιτητών στην Αθήνα να δεχθούν άγρια καταστολή με δεκάδες τραυματίες γιατί διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας μέσα στα Πανεπιστήμια και την τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η αστυνομία στην Θεσσαλονίκη. Με εντεινόμενη βία και τρομοκρατία επιχειρούν να στείλουν το μήνυμα στη νεολαία και στο λαό ότι η πολιτική τους θα εφαρμοστεί δια πυρός και σιδήρου! Όμως, εμείς δεν ξεχνάμε ότι οι προσπάθειές της την προηγούμενη περίοδο απέτυχαν χάρη στις μεγάλες κινητοποιήσεις των φοιτητών και του λαϊκού κινήματος.

Το ΔΣ της Ε ΕΛΜΕ καταγγέλλει τον κυβερνητικό αυταρχισμό, το ρεσιτάλ δολοφονικής βίας και καταστολής που δε διστάζει να απειλεί ανθρώπινες ζωές  στην προσπάθεια να υλοποιήσει το σύγχρονο «συνδικαλιστικό» της ασφάλειας μέσω της λεγόμενης «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» και να συντρίψει το φοιτητικό κίνημα .

Δε θα επιτρέψουμε η καταστολή και ο αυταρχισμός να γίνουν καθημερινότητα στις ζωές μας! Πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι η “πάταξη της ανομίας”, όπως ισχυρίζεται, αλλά η νεολαιίστικη αμφισβήτηση, το φοιτητικό κίνημα και οι αγώνες του, οι συλλογικότητες και η πολιτικοποίησή του. Θέλουν να βάλουν οριστική ταφόπλακα στο πανεπιστημιακό άσυλο που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες του φοιτητικού και του ευρύτερου νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος.

Αυτή η απόπειρα εγκατάστασής της έρχεται σε συνέχεια των νόμων – εκτρωμάτων που ψήφισε η κυβέρνηση και ετοιμάζουν  το Πανεπιστήμιο των managers, που θα λειτουργεί με όρους κόστους – οφέλους, που θα είναι ανοιχτό στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά κλειστό για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών και χρειάζεται τους αστυνομικούς και την καταστολή ως προστάτες.

Γίνεται ολοένα πιο ξεκάθαρο ότι η ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού πάει μαζί με την βάναυση επίθεση στα δικαιώματα και τις ανάγκες των φοιτητών και όλου του λαού. Εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο της κυβέρνησης να θωρακίσει την αντεργατική πολιτική της από όσους αγωνίζονται. Για αυτό πολλές κινητοποιήσεις βγαίνουν παράνομες σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

Τα Πανεπιστήμια, όπως και τα σχολεία, έχουν ανάγκες σε προσωπικό, σε διδάσκοντες, σε υποδομές, για μόρφωση ολόπλευρη που να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες κι όχι των επιχειρήσεων και των πολεμοκάπηλων. Εκεί να διοχετευθούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δίνει η

κυβέρνηση και όχι για τη σύσταση αστυνομίας στα Πανεπιστήμια.

Καλούμε τα σωματεία να πάρουν θέση και να διαδηλώσουν ώστε να  αποτραπεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση – διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Καλούμε τους εργαζόμενους να σταθούν στην ίδια πλευρά της ιστορίας και του αγώνα με τη νεολαία και τους φοιτητές και να ορθώσουν τείχος προστασίας στα μορφωτικά δικαιώματα, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες.

Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με τα εκπαιδευτικά σωματεία κάνουμε ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους πως όλοι μαζί, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί και οι μαζικοί φορείς θα αποτρέψουμε την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το άσυλο, όπως το κάναμε ξανά και ξανά στο παρελθόν! Παλεύουμε από κοινού ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, για τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

 

Απαιτούμε:

 • Κάτω τα χέρια από το άσυλο! Έξω η πανεπιστημιακή αστυνομία  από τις σχολές! Να διαλυθεί η ΟΠΠΙ!
 • Κατάργηση των νόμων Κεραμέως και όλων των αντιδραστικών νόμων για την παιδεία .
 • Κάτω η κυβερνητική πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, της καταστολής και του αυταρχισμού!
 • Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Κάτω τα χέρια σας απ’ τους φοιτητές και τη νεολαία.

    

   Απαιτούμε την άμεση και μόνιμη απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων, ΟΠΠΙ, ΜΑΤ και όποιου άλλου σώματος επιστρατευτεί, από τα ΑΕΙ.

  Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ