Πέρασε άλλη μια σχολική χρονιά με τραγικά κενά στο προσωπικό των . Οι που δουλεύουν μέχρι τώρα στα σχολεία για τη φετινή χρονιά ξεπερνούν τις 50 χιλίαδες, αναφέρει η ΕΛΜΕ Ζακύνθου .

Η ανακοίνωση

Οι αγώνες των τελευταίων ετών επέβαλαν στην κυβέρνηση το διορισμό  εκπαιδευτικών στην Ειδική και στη Γενική Αγωγή. Ουσιαστικά πρόκειται αποκλειστικά για την αναπλήρωση των συνταξιοδοτήσεων των 2 τελευταίων χρόνων. Αν συνεχιστεί έτσι αυτή η κατάσταση τον Σεπτέμβρη τα θα ξεπερνούν τις 60.000. Κενά που μάλιστα υπολογίζονται με τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία, δηλαδή την απουσία υπεύθυνου εκπαιδευτικού στο ολοήμερο, 25αρια τμήματα, ειδικότητες να καλύπτουν κενά άλλων ειδικοτήτων!

Η μεγάλη αύξηση των αναπληρωτών τα τελευταία χρόνια αποτελεί πολιτική επιλογή όλων των Κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ- του οποίου η οδηγία είναι οι ευέλικτοι εκπαιδευτικοί να φτάσουν το 40%! Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο της πανδημίας η κυβέρνηση έφερε νέα ελαστική σχέση εργασίας, τους 3μηνους αναπληρωτές οι οποίοι ουσιαστικά καλύπτουν πάγιες ανάγκες των σχολικών μονάδων!

Η αγανάκτησή μας για όλη αυτή την κατάσταση, αλλά και η αγωνία μας για τη μόρφωση και το μέλλον των μαθητών μας, πρέπει να εκφραστεί με το δυνάμωμα του αγώνα μας!

Οι μόνιμοι διορισμοί πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, με βάση τις τεράστιες ανάγκες της εκπαίδευσης, που οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο με την πανδημία και τον τρόπο που τη διαχειρίστηκε η Κυβέρνηση. Τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να παλέψουμε πιο μαζικά και πιο αποφασιστικά για μόνιμη και σταθερή δουλειά!

Η δύναμή μας βρίσκεται στους αγώνες μας, στην ενότητα του κλάδου και  στην κοινή δράση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η πολυδιάσπαση και οι «ψευτοαντιπαραθέσεις» μας οδηγούν στο να «τρωγόμαστε» μεταξύ μας και να μη βάζουμε στο στόχαστρο τη συγκεκριμένη πολιτική, που είναι η ρίζα των προβλημάτων.

Να διεκδικήσουμε:

Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών άμεσα, πριν την έναρξη της επόμενη σχολικής χρονιάς.

Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου και οποιασδήποτε διάταξης ακυρώνει το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

Κατάργηση του θεσμού των τριμήνων, των ΑΜΩ και των πολλαπλών κατηγοριών αναπληρωτών. Προσλήψεις όλων των αναπληρωτών σε μια φάση, με 12μηνη σύμβαση για όλους. Εξίσωση δικαιωμάτων με τους μόνιμους. Κατάργηση των διατάξεων που δίνουν στους Διευθυντές Εκπαίδευσης τη δικαιοδοσία κατάρτισης πινάκων αναπληρωτών, καθώς και πρόσληψης-απόλυσης αναπληρωτών ανά Διεύθυνση.

Οργανικές θέσεις για όλες τις ειδικότητες με βάση τις πραγματικές ανάγκες, σύσταση νέων οργανικών για όσα αντικείμενα- ειδικότητες δεν έχει γίνει έως τώρα. Ο κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το αντικείμενό του. Επαναφορά των διδακτικών αντικειμένων που καταργήθηκαν.

Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, 20 για τμήματα γενικής παιδείας, 15 για ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια.

Κατάργηση των ποινών για τους συναδέλφους που παραιτούνται και των κλειστών πινάκων, εδώ και τώρα λύση για τους απορριφθέντες του παράβολου.

Μέτρα ουσιαστικής στήριξης των αναπληρωτών – δωρεάν μετακίνηση, επίδομα στέγασης, σίτιση κ.ά.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ