Όπως ίσως έχετε ενημερωθεί ήδη από το σχολείο σας, στις 18 Μάη, 6.000 παιδιά από την Στ΄ Δημοτικού και την Γ’ Γυμνασίου θα εξεταστούν στον «ελληνικό διαγωνισμό », αναφέρει η ΕΛΜΕ Πειραιά.

Η ανακοίνωση

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού αυτού γίνεται με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για την εκπαίδευση. Φέτος θα γίνει δοκιμαστικά σε 300 δημοτικά και 300 γυμνάσια σε όλη τη χώρα, συγκεκριμένα στη Δευτεροβάθμια Πειραιά έχουν επιλεγεί 12 Γυμνάσια.

Οι εξετάσεις της PISA διεξάγονται κάθε τρία χρόνια στη κατανόηση κειμένου, Μαθηματικά και Φυσικές Επιστήμες, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ και όπως μας πληροφορεί σε σχετικό βίντεο η ιστοσελίδα του ΙΕΠ «Η PISA είναι πνευματικό παιδί του ΟΟΣΑ και είναι ένα εργαλείο, προκειμένου οι βέλτιστες πρακτικές που υπάρχουν στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ να γενικευτούν και να υιοθετηθούν στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά προγράμματα».

Άρα λοιπόν, τίθεται το ερώτημα: “Γιατί αντιδράτε τόσο στην «ελληνική» όσο και στη διεθνή PISA”;

Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και σίγουρα δεν είναι όπως θέλει το Υπουργείο Παιδείας να τα παρουσιάσει!

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι μαθητές μας να γίνουν για μια ακόμη φορά πειραματόζωα, να μετατραπεί η γνώση και η αξία της για το παιδί σε μετρήσιμη δεξιότητα ή multiple choice. Δεν θα φορτώσουμε στα παιδιά μας την ευθύνη για τα κακώς κείμενα της πολύπαθης εκπαίδευσης.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά αποφάσισε την ανάληψη πρωτοβουλιών ενάντια στο διαγωνισμό της «ελληνικής» PISA, την πραγματοποίηση στάσης εργασίας εκείνη την ημέρα, προκείμενου να τον ακυρώσουμε στην πράξη.

Για τον σκοπό αυτό, σας καλούμε να πάρετε μέρος στην σύσκεψη της ΕΛΜΕ Πειραιά, προκειμένου να κουβεντιάσουμε από κοντά τις εξελίξεις στην εκπαίδευση.