Στην  Ικαρία και τους Φούρνους μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν υπάρξει πολλά κρούσματα covid19. Μπόρεσαν, επομένως, να παραμείνουν ανοιχτά τα της περιοχής μας, αναφέρει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων

Στην  Ικαρία και τους Φούρνους μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν υπάρξει πολλά κρούσματα covid19. Μπόρεσαν, επομένως, να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία της περιοχής μας. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί επιθυμούμε να παραμείνουν ανοιχτά, ώστε να βρίσκονται τα παιδιά στο περιβάλλον του σχολείου. Άλλωστε η «τηλεκπαίδευση» δεν παρέχει ισότιμη πρόσβαση των μαθητών, δεν είναι εκπαίδευση.

Για να είναι κατορθωτό αυτό, απαιτούμε, έστω και τώρα, να παρθούν μέτρα για την υγεία όλων όσων βρίσκονται στα σχολεία.

Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί στην περιοχή μας, μα και σε όλη την Ελλάδα, έγκαιρα είχαμε προτείνει από την προηγούμενη άνοιξη τέτοια μέτρα. Είχαμε προτείνει (μεταξύ άλλων):

– να μειωθούν οι μαθητές ανά τάξη, κανένα τμήμα με περισσότερους από 15 μαθητές

– να προσληφθεί επαρκές προσωπικό για τη διδασκαλία και την καθαριότητα.

Επειδή οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δε ζουν σε γυάλα, αλλά είναι κομμάτι της κοινωνίας, είχαμε προτείνει να μπορούν να τηρούνται οι αποστάσεις σε όλους τους χώρους μετακίνησης και εργασίας.

Η κυβέρνηση όμως, τίποτε ουσιαστικό δεν έκανε, μα μας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι στα σχολεία δεν μεταφέρεται η πανδημία.  Έχει επομένως ευθύνη για τις διασωληνώσεις και τους θανάτους μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών.

Την ίδια στιγμή κάποια παιδιά είχαν μείνει μακριά από όσα σχολεία ήταν ανοιχτά, αφού δεν υπήρχαν για αυτά μεταφορές.

Απαιτούμε έστω και τώρα, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο και για την υγεία τους:

–          Αναζήτηση αιθουσών και προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε οι μαθητές να μην είναι περισσότεροι από 15 και να μπορούν να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τους.

–          Μόνιμες καθαρίστριες πλήρους ωραρίου. Το κάθε σχολείο να έχει τη δική του καθαρίστρια

–          Ασφαλείς μεταφορές για όλα τα παιδιά που τις έχουν ανάγκη.