: H Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, δημοσίευσε τη λίστα με τα που όπως αναφέρει « συμμετέχουν συντριπτικά στη μεγάλη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, υπερασπίζοντας το δημόσιο σχολείο, τα εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρέπεια μας».

Η ανακοίνωση:

Η ανταπόκριση των συναδέλφων στην υλοποίηση των αποφάσεων του κλάδου είναι μεγάλη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα σχολεία, όπως ενημερωθήκαμε από τους συναδέλφους που είναι με την απεργία αποχή.

·         Σχολεία με την απεργία αποχή μετά από σύγκλιση συνεδρίασης συλλόγου που δεν έγινε λόγω έλλειψης απαρτίας: Γ/Σ Καλλιθέας, Γ/Σ Δρυμού, 1o Γ/Σ Αμπελοκήπων, 4ο Γ/Σ Αμπελοκήπων, ΓΕΛ Δρυμού, 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, ΕΠΑΛ Λαγκαδά, ΕΕΕΕΚ Παύλου Μελά, 2ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων, 2ο Γ/Σ Λαγκαδά, 4ο Γ/Σ Ευόσμου, 3ο Γ/Σ Ευόσμου, ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων, 5ο Γ/Σ Ωραιοκάστρου.

·         Σχολεία με την απεργία αποχή και με κατάθεση συλλογικής δήλωσης στο πρωτόκολλο του σχολείου: 6ο Γ/Σ Ευόσμου, Διαπολιτισμικό Γ/Σ Ευόσμου, 2ο Γ/Σ Εχεδώρου, 5ο Γ/Σ Σταυρούπολης, ΕΕΕΕΚ Κορδελιού, 2ο Γ/Σ Ωραιοκάστρου, Γ/Σ Ασσήρου, 1ο Γ/Σ Ευόσμου.

·         Σχολεία με την απεργία αποχή που εξασφάλισαν την πλειοψηφία του Συλλόγου και συνεχίζουν το μάζεμα υπογραφών στη συλλογική δήλωση: 2ο Γ/Σ Ευόσμου, 3ο Γ/Σ Κορδελιού, Εσπερινό ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, Καλλιτεχνικό Γ/Σ Αμπελοκήπων, 2ο ΓΕΛ Ευόσμου, 6ο Γ/Σ Σταυρούπολης, 3ο Γ/Σ Λαγκαδά, 2ο Γ/Σ Αμπελοκήπων.

Αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη η σχεδόν καθολική συμμετοχή των συναδέλφων και πιστεύουμε  ότι  τις επόμενες μέρες το σύνολο των σχολικών μας μονάδων θα έχει τοποθετηθεί με την πλευρά του εκπαιδευτικού κινήματος και της απεργίας- αποχής κόντρα στην κ. Κεραμέως και τα αντιδραστικά σχέδια της Κυβέρνησης.

Είναι απολύτως φανερό ότι ειδικές συνεδριάσεις για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ελλείψει απαρτίας και επομένως η συγκρότηση των ομάδων και οι αξιολογικές διαδικασίες που προβλέπονται από την Υ.Α. δεν θα υλοποιηθούν στα σχολεία μας.

Είναι απαράδεκτη η στάση Διευθυντών που επικαλούνται το νόμο 2960/1999 για απαρτία με 1/3 των μελών, ακόμη και με 3 μέλη που δεν αφορά την εκπαίδευση ,  άλλα τα όργανα της Διοίκησης. Για αυτό άλλωστε μιλάει για διορισμένα, τακτικά και αναπληρωματικά μέλη. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται επιπλέον και στο Άρθρο 1 (όπως τροποποιήθηκε  με το άρθρο 1 παρ.1 Ν.4250/2014,ΦΕΚ Α 74/26.3.2014,και με το άρθρο 7 παρ.1 Ν.4325/2015,ΦΕΚ Α 47/11.5.2015) του ίδιου νόμου:

«Πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Κώδικα

Οι διατάξεις του Κώδικα αυτού εφαρμόζονται στο Δημόσιο, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και στα άλλα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, εκτός αν άλλως ορίζεται σε επιμέρους διατάξεις…».  Με σαφήνεια οι διαδικασίες που ισχύουν για τις συνεδριάσεις των συλλόγων συμπεριλαμβάνονται τόσο στον 1566/85 (άρθρο 11) που είναι σε ισχύ, αλλά και σε νεότερο νόμο τον 1346/2002 (άρθρο 37).

Διευθυντής έκανε συνεδρίαση με το 1/3 των μελών του συλλόγου, άλλος κάλεσε νέα συνεδρίαση στις 11 το βράδυ, 10 ώρες μετά από την πρώτη που δεν είχε απαρτία, άλλος έβαλε δύο συνεδριάσεις μαζί σε περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία στην  πρώτη! Με τερτίπια επιχειρούν να κάμψουν την αγωνιστικότητα των συναδέλφων και να δημιουργήσουν τετελεσμένα για την εφαρμογή της αξιολόγησης.  Προειδοποιούμε όσους Διευθυντές προβούν σε τέτοιες πρακτικές ότι θα είναι υπόλογοι για τις παραβάσεις της «υπέρβασης εξουσίας»,  αλλά και της «κατάχρησης εξουσίας»:

·         «Υπέρβαση εξουσίας» λόγω της προσπάθειάς τους να παρακάμψουν τη βούληση του συλλόγου που έχει ήδη εκφρασθεί (δια των δηλώσεων αποχής-απεργίας).

·         «Κατάχρηση εξουσίας»  καθώς θα χρησιμοποιήσουν την εξουσία τους να συγκαλούν συνεδριάσεις του συλλόγου (χρησιμοποιώντας από νομικής άποψης μέσα που δεν ισχύουν) για να πετύχουν αλλότριους στόχους.

Καμιά  αυθαίρετη εντολή ή παράτυπη και παράνομη διαδικαστική οδηγία που θα παραβιάζει την απόφαση των συναδέλφων, δεν θα επιτρέψουμε. Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε διαρκή επαγρύπνηση και επαφή με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα σε κάθε σχολική μονάδα η θέση του κλάδου για απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, που αποτελεί και θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέλφων. Να μην επιτρέψουμε τον εκφυλισμό των διαδικασιών στη λειτουργία των συλλόγων. Οι Διευθυντές δεν έχουν κανένα δικαίωμα όταν δε συμφωνούν με τις αποφάσεις του συλλόγου να συγκαλούν και νέες συνεδριάσεις. Να μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσουν, ούτε διαλυτικές διαδικασίες, ούτε αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Καλούμε τους Δ/ντές να επιδείξουν δημοκρατική στάση και να συνταχθούν με τις αποφάσεις του κλάδου. Να παραλαμβάνουν τη συλλογική δήλωση όπως καταγράφεται από την ΟΛΜΕ και να την πρωτοκολλούν. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αρνούνται να την παραλάβουν και να απαιτούν ατομικές δηλώσεις. Η άρνησή τους αποτελεί παράβαση καθήκοντος.

Καλούμε και τους υπόλοιπους συναδέλφους των σχολείων που εκκρεμούν σύλλογοι, να  υπογράψουν άμεσα  και συλλογικά τη  δήλωση  της  ΟΛΜΕ  για συμμετοχή στην απεργία – αποχή. Όταν υπογράψει η πλειοψηφία των συναδέλφων, ο  Σύλλογος Διδασκόντων για την ειδική συνεδρίαση δεν πραγματοποιείται  γιατί δεν υπάρχει απαρτία.

Η Ε΄ ΕΛΜΕ  θα πάρει όσες επιπλέον αγωνιστικές και ενημερωτικές πρωτοβουλίες χρειαστούν, για να θωρακίσουμε τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη νίκη.