Eκπαιδευτικοί: «αίθουσες, προσλήψεις, δωρεάν Παιδεία, πάρτε μέτρα για την πανδημία»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔26/08/2020 - 11:34 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Το σύνθημα «αίθουσες, προσλήψεις, δωρεάν Παιδεία, πάρτε μέτρα για την πανδημία», ακούστηκε μεταξύ άλλων δυνατά στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της μαχητικής κινητοποίησης εκπαιδευτικών, γονέων και εργαζομένων. Απαίτησαν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ασφαλές το αναγκαίο άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη.

Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του Π.Α.ΜΕ.

Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκαν μέτρα όπως:

Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.

Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών σε μία φάση, στα τέλη Αυγούστου. Κανένας συνάδελφος να μην αποκλειστεί από τους πίνακες. Μέτρα στήριξης των συναδέλφων που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση). Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.

Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.

Προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.)

Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων.

Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

 

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος στη συνέχεια συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με θέμα το άνοιγμα των σχολείων.

 

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια, όπου εκπρόσωποι εκπαιδευτικών γονέων και εργατικών συνδικάτων και Ομοσπονδιών, τόνισαν την ανάγκη να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ παράλληλα τόνισαν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που στην ουσία έχασε τον πολύτιμο χρόνο που κέρδισε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, για να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

 

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ικαρία, Κεφαλλονιά.

Κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης και στη Θεσσαλονίκη, από Συλλόγους εκπαιδευτικών, την Ομοσπονδία Γονέων Κ. Μακεδονίας και Φοιτητικούς Συλλόγους. Απαίτησαν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ασφαλές το αναγκαίο άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη.

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτών που αποκλείστηκαν από τους πίνακες του ΑΣΕΠ λόγω της προβληματικής διαδικασίας πληρωμής του παραβόλου, κατέθεσαν τα ψηφίσματα με τα αιτήματά τους στο υπουργείο, με τον υπουργό, Θ. Καράογλου να πετά το μπαλάκι της ευθύνης, απαντώντας πως θα έρθει σε επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο για τα αιτήματα των εκπαιδευτικών.

Την ίδια στιγμή πραγματοποιήθηκε πορεία στην οδό Αγίου Δημητρίου έως το ύψος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου σε υπαίθριο χώρο, η πρωτοβουλία αναπληρωτών προχώρησε μετά την πορεία σε σύσκεψη για τα επόμενα βήματα του αγώνα των αναπληρωτών για την άμεση πρόσληψή τους.

Οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη σύσκεψη των των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης που θα γίνει την Πέμπτη 27/8, στις 7.30 μ.μ., στο «Θεατράκι των εποχών» στη Νέα Παραλία για την προετοιμασία της παρέμβασής τους ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις αρχές του Σεπτέμβρη, στο φόρουμ της ΔΕΘ.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας.

Κινητοποίηση έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στη Λάρισα, πραγματοποίησαν σήμερα καθηγητές, δάσκαλοι, αναπληρωτές απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ασφαλές το αναγκαίο άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη.

Ταυτόχρονα στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τους ήταν οι μαζικές προσλήψεις και η μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: