Απαράδεκτες Μεθοδεύσεις με τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών συναδέλφων μας

Ενημερωτικό Σημείωμα

του Γ. Καλημερίδη αιρετού στο ΠΥΣΠΕ Ν. Κυκλάδων

Το υπουργείο Παιδείας αφού έχει καθιερώσει πλέον ως μόνιμη την ελαστική απασχόληση και συνεχίζει την πολιτική των μηδενικών διορισμών στην εκπαίδευση με βάση τις εντολές ΟΟΣΑ-ΔΝΤ και Ε.Ε δεν σέβεται ούτε τη δυνατότητα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών να διαμορφώσουν ένα στοιχειώδη προγραμματισμό της ζωής τους. Τη φετινή χρονιά, σε νόμους όπως οι Κυκλάδες, με δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες, υποχρεώνει όσους είναι υψηλά στον πίνακα να δηλώσουν μόνο σχολικές μονάδες από 4θέσεις και πάνω, ενώ όσοι είναι χαμηλά στον πίνακα να τοποθετηθούν στα ολιγοθέσια δυσπρόσιτα σχολεία. Με αυτόν τον τρόπο :

α. Υπονομεύει τη δυνατότητα των συναδέλφων μας αναπληρωτών να κάνουν ένα στοιχειώδη προγραμματισμό της ζωής τους και να δηλώσουν ελεύθερα τη σχολική μονάδα της προτίμησής τους. Το αποτέλεσμα είναι συνάδελφοι που θέλουν τις δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες να μην μπορούν να τις δηλώσουν και αντίστοιχα συνάδελφοι που θέλουν να τις αποφύγουν να υποχρεώνονται να τοποθετηθούν σε αυτές. Η περιπλάνηση σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας δεν είναι αρκετή φαίνεται για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η ευελιξία και η ελαστικοποίηση πρέπει να γίνουν ολοκληρωτικές αρχές, προκειμένου να εμπεδωθεί το δόγμα ότι αναπληρωτής εκπαιδευτικός σημαίνει απόλυτη κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μόνιμους “αναπληρωτές” με πολλά χρόνια υπηρεσίας στη δημόσια εκπαίδευση.

β. Το υπουργείο με αυτό τον τρόπο μπορεί να ρυθμίσει κεντρικά τον πίνακα διορισμού των αναπληρωτών και να επιτείνει τον ανταγωνισμό και τον κανιβαλισμό στο εσωτερικό του κλάδου, ενισχύοντας κάθε εκδοχή διοικητικής αυθαιρεσίας. Με αυτές τις μεθοδεύσεις ενισχύει την εργασιακή ομηρία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, παρά τους ανεκδοτολογικούς πλέον ισχυρισμούς του περί μόνιμων διορισμών.

Διεκδικούμε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης και την άμεση ανακίνηση του ζητήματος από τη ΔΟΕ.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΠΥΣΠΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ