Αντιδράσεις φοιτητών για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔08/03/2019 - 12:18 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Αντιδράσεις για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι φοιτητές της ΣΤΕ του ΤΕΙ δυτ. Ελλάδας για τις δηλώσεις του Υπ. Παιδείας σχετικά με την συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το aixmi-news.gr:

Ο υπουργός Παιδείας μετά τις ανακοινώσεις για το ΕΑΠ σε απάντηση σε δημοσιογράφο για το μέλλον του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας απάντησε πως προχωράει η συγχώνευση του με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πιο συγκεκριμένα για την σχολή της ΣΤΕ είπε πως θα προχωρήσει όπως και το ΤΕΙ Θεσσαλίας και ότι θα ανακοινωθεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το ΤΕΙ Θεσσαλίας προχωράνε στην συγχώνευση των τριών τμημάτων της ΣΤΕ σε ένα ενιαίο τμήμα που ονομάζεται μηχανικών Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από την κυβέρνηση που είναι ο πιο άξιος συνεχιστής των προηγούμενων, με τα μέτρα που έχει πάρει για την Παιδεία, με την συνεχόμενη υποβάθμισης της. Με την παγίωση της υποχρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, είναι η πρώτη κυβέρνηση που φέρνει δίδακτρα σε προπτυχιακό επίπεδο. Είναι αυτή που εμπλέκει ακόμα περισσότερο τις εταιρίες μέσα στις σχολές μας, που προχωρά τα διετή προγράμματα σπουδών για να βγάλει ακόμα πιο φθηνούς μηχανικούς.

Ας μας απαντήσει λοιπόν η Κυβέρνηση τι Πανεπιστημιοποίηση είναι αυτή που φέρνει; Με τα μεταβατικά τμήματα που θα υπολειτουργούν; Γιατί έχουμε πείρα από τέτοια τμήματα και τι κατάσταση επικρατεί. Με το πτυχίο μας που δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα καθώς δεν θα υπάρχει το τμήμα που σπουδάζαμε; Είναι αναβάθμιση η αντιεπιστημονική συγχώνευση των τμημάτων μας σε ένα γενικό τμήμα; Ποιον εξυπηρετούν τα διετή προγράμματα που θα φτιάξει, την επιστήμη;

Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε τις στοχεύσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία. Με γνώμονα την εξασφάλιση ακόμα πιο φθηνού εργατικού δυναμικού, την μείωση της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων, την όξυνση της εμπορευματοποίησης της μόρφωσης προχωρά και την συγχώνευση των τμημάτων μας. Γιατί σε καμία περίπτωση αυτή δεν εξυπηρετεί τις δικές μας ανάγκες.

Εφόσον η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε πανεπιστημιοποίηση της σχολής μας γιατί δεν υιοθετεί τα δικά μας αιτήματα όπως:

Όχι στο νέο Νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Όχι στην συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων.

Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου.

Το πτυχίο είναι η μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα και εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και για την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.

Όχι στην κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, πτυχίων και αποφοίτων, που διευρύνεται σήμερα με τα διετή και μονοετή προγράμματα σπουδών.

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών. Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές. Δωρεάν σίτιση – στέγαση – μετακίνηση – αναλώσιμα – υλικά. Προσλήψεις μόνιμου διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού ώστε να καλύπτονται με επάρκεια όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες και οι υπηρεσίες του ιδρύματος.

Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδρύματος. Έξω οι εταιρείες από τις σχολές.

Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους. Κανένας απόφοιτος με μισθό κάτω από 751 ευρώ». Πρακτική άσκηση με ευθύνη του Ιδρύματος με εργασιακά δικαιώματα και μισθό 751 ευρώ.

Αυτό σημαίνει για εμάς πανεπιστημιοποίηση και αναβάθμιση των σπουδών μας. Αυτές είναι οι ανάγκες των σπουδαστών το 2019

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί αιτία πολέμου.

Γιατί καταστρέφει τα όνειρα μας να δουλέψουμε στο αντικείμενο που σπουδάζουμε, γιατί πάνε στράφι οι δικοί μας κόποι και των γονιών μας για να περάσουμε σε αυτή την σχολή.

Τώρα δίνουμε την μάχη για να μην περάσει αυτό το Νομοσχέδιο που καταστρέφει τις σπουδές μας

Προχωράμε πιο μαζικά δίνουμε απάντηση στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι σπουδαστές της ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας δεν είναι στο τσεπάκι σας. Εμείς παλεύουμε για πραγματική αναβάθμιση των σπουδών μας για δουλειά με δικαιώματα.

Προχωράμε σε:

Κατάληψη της Κεντρικής Διοίκησης την Παρασκευή 8/3

Κινητοποίηση στην Σύγκλητο την Τρίτη 12/3 στις 10:30

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Πάτρας την Τρίτη 12/3 στις 12:00

Γενικής Συνέλευση του Συλλόγου την Τρίτη 12/3 στις 14:00 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο για την συνέχιση του αγώνα μας

Συνέχεια των περιοδειών μας στα περιφερειακά τμήματα για τον κοινό συντονισμό μας

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΕφ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ • Βάσεις 2020 - Εκτιμήσεις: Σε ποιές σχολές αναμένεται πτώση

  Το ipaidia.gr στο google news

  Τελευταίες Ειδήσεις

  Ειδήσεις και εκτιμήσεις για τις βάσεις 2020  • ideascentral

   europalso