: Ανησυχία προκαλεί η στους επιστήμονες και ιδιαίτερα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Πότε θα ανακοινώνονται τα κρούσματα

Κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ, ο αριθμός των μαθητών που θα έχουν επιβεβαιωμένο έτσι ώστε να υπάρχει μια «εικόνα» για την κατάσταση, που επικρατεί στα σχολεία. Η απάντηση αυτή δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας σε σχετική ερώτηση,  αν δηλαδή θα παρέχει στοιχεία για τα θετικά τεστ των μαθητών.

Υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Παιδείας τόνισε στο ΕΘΝΟΣ, ότι η ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ. Πάντως, και την προηγούμενη σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας ενημέρωνε μονάχα για τα τμήματα ή τα σχολεία τα οποία έκλειναν λόγω , αναρτώντας στην ιστοσελίδα του, τον αριθμό των σχολικών μονάδων και τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται.

Tόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι επιστήμονες εκφράζουν σοβαρούς φόβους για τη διασπορά του το επόμενο διάστημα και υπογραμμίζουν ότι σύντομα θα βρεθούμε μπροστά στο φαινόμενο της «άδειας αίθουσας» , αφού τα νέα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων προβλέπουν ότι ένα  τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του. Ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δουλεύουν στα νηπιαγωγεία δηλώνουν ότι σύντομα θα βρεθούν μπροστά σε άδειες αίθουσες.

Όπως υπογραμμίζει, η νηπιαγωγός και εκπρόσωπος της Ένωσης Νηπιαγωγών, Μαρία Σπανού «στα νηπιαγωγεία δεν έχουμε θρανία και τα παιδιά κάθονται το ένα δίπλα στο άλλο. Αν νοσήσει ένα τότε θα νοσήσουν όλα. Ταυτόχρονα οι μαμάδες δεν υπάρχει περίπτωση να στείλουν τα παιδιά τους στο εφόσον μάθουν ότι υπάρχει έστω και ένα κρούσμα. Όταν η επιτροπή συνέταξε τα νέα πρωτόκολλα λειτουργίας μάλλον δεν έλαβε υπόψη της την ιδιαιτερότητα που έχουν τα νηπιαγωγεία και τον τρόπο με τον οποίο κάθονται τα μικρά παιδιά».

Με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων και οι ειδικοί εκφράζουν ιδιαίτερες ανησυχίες και όπως δήλωσε και η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη «τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε 20 περίπου ημέρες. Η ίδια υπογράμμισε ότι οι επιστήμονες φοβούνται πολύ μια τέτοια εξέλιξη ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε παιδιά και στις ΜΕΘ . Ανάλογη θέση ανάπτυξε και ο  καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι  αναμένεται να μολυνθούν 30.000-50.000 παιδιά, με δεδομένο ότι το ποσοστό των στους μαθητές,είναι εξαιρετικά χαμηλό. «Εμείς πιστεύουμε ότι το 25% – 30% των παιδιών θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μια μεταδοτικότητα συγκεκριμένη με τον ιό Δέλτα, αυτό σημαίνει ότι το 1/3 αυτών των παιδιών θα μολυνθεί.