: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ξεκίνησαν τα πρώτα SMS για την τρίτη δόση

Ειδικότερα, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης κατά του κορονοϊού που θα ξεκινήσει με τους ανοσοκατεσταλμένους και αφορά 285.000 πολίτες.

Η πλατφόρμα των για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 (τρίτη δόση) που θα ξεκινήσει με τους ανοσοκατεσταλμένους και αφορά 285.000 πολίτες, αναμένεται να ανοίξει την Τρίτη (14.09).

Άλλωστε, ξεκίνησε ήδη προς τους πολίτες η αποστολή SMS προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση. Τα πρώτα SMS έφτασαν το βράδυ της Δευτέρας (13.09), αν και παρατηρήθηκαν και πάλι «ανορθογραφίες» καθώς πολίτες που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που θα λάβουν τρίτη δόση, έχουν λάβει σχετικό μήνυμα.

Η τρίτη δόση θα χορηγηθεί σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ειδικότερα σε άτομα με σημαντική ανοσοκαταστολή:

μεταμοσχευμένοι είτε συμπαγών οργάνων είτε αιμοποιητικών κυττάρων

άτομα με καρκίνο

νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση

άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα με ανοσοανεπάρκεια

Επίσης, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων θα ακολουθήσουν τους ανασοκατεσταλμένους στην τρίτη δόση, όπως έχει διευκρινίσει και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπή Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η κυρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε χθες, Δευτέρα, κατά την ενημέρωση για την πορεία των , στο θέμα της τρίτης δόσης, σημειώνοντας ότι η επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση της σε ανασοκατασταλμένα άτομα, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Το χρονικό διάστημα χορήγησης είναι έξι ως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση, πλην των ανοσοκατασταλμένων που μπορεί να γίνει χορήγηση και σε τέσσερις μήνες.

«Υπάρχουν ομάδες που μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την 3η δόση, όπως οι υγειονομικοί», υπογράμμισε στη συνέχεια. Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τελευταία μελέτη, οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα σε υγειονομικούς μετά την εμφάνιση της και την κατάργηση της μάσκας τους θερινούς μήνες. Από τους 227 επαγγελματίες υγείας, οι 130 (57,3%) ήταν θετικοί μετά από μοριακό έλεγχο. Υπολογίστηκε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από το 90% στο 65% ως προς τη λοίμωξη των ατόμων και την ολιγοσυμπτωματική νόσο.

«Είναι κατανοητό ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του για την αποφυγή λοιμώξεων στους υγειονομικούς, είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετάδοση του ιού αλλά κυρίως για την αποφυγή του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει αν μεγάλος αριθμός υγειονομικών απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του λόγω λοίμωξης», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν σκέψεις επέκτασης της χορήγησης τρίτης δόσης και σε άτομα κάτω των 60 ετών, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε: «Πολύ νωρίς για περαιτέρω αύξηση των ομάδων εμβολιασμού με τρίτη δόση. Είμαστε στην αρχή και το να επεκταθούμε σε άλλες ομάδες, σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα, στοιχεία επιστημονικά που να δείχνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο».

Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 65,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 66,3%.

Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 58,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 59%.

Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 59%.

Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 57% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 58%.

Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 48% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 49%.

Στην ηλικιακή ομάδα 15-17, έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 25% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 26,5%. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 90.000 παιδιά.

Στην ηλικιακή ομάδα 12-14, το 13% έχει εμβολιαστεί – και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 14,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 50.000 παιδιά.