: Ο παιδίατρος, Σπύρος Μαζάνης ανέφερε πώς «φέτος η μετάλλαξη Δέλτα δεν χαρίζει σε κανέναν», και η πανδημία ενδιαφέρει περισσότερο τα παιδιά από πέρυσι.

Τι είπε για τα παιδιά

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο παιδίατρος χαρακτήρισε τα παιδιά ως «μία εστία της πυρκαγιάς, που λέγεται πανδημία». «Πρέπει να σβήσουμε όλες τις εστίες. Δύο εκατομμύρια παιδιά είναι μεγάλη εστία», είπε χαρακτηριστικά.

«Μέχρι 2 ετών τα παιδιά κάνουν 16 , άντε ένα ακόμη του κορονοϊού», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι το εμβόλιο έχει πάρει κανονική έγκριση από μεγάλους οργανισμούς όπως ο FDA και ο EMA, και δεν είναι πια πειραματικό.

Μάλιστα, έκανε κι έναν ενδιαφέροντα παραλληλισμό. «Η βιοτεχνολογία στην ιατρική έχει αλλάξει παρά πολύ… Κάποτε όταν παίρναμε ένα αυτοκίνητο, στα πρώτα 10.000 χιλιόμετρα έπρεπε να κάνουμε μικρές ταχύτητες για να ‘’στρώσει’’ η μηχανή, τώρα η μηχανή του είναι στρωμένη από το εργοστάσιο. Έτσι είναι και με τα , κάποτε έπρεπε να κάνουμε 150.000 με 200.000 εμβόλια για να το δούμε, σήμερα το εμβόλιο βγαίνει έτοιμο, στρωμένο», είπε.

«Σε παιδιά από 0 ετών έως 18 περίπου 2 εκατ. παιδιά. Ένας στους 5 πολίτες είναι παιδιά. Ειδικά τα παιδάκια 0 έως 3 ετών διασπείρουν τον ιό μέσα στην οικογένειά τους», προειδοποίησε ο Σπύρος Μαζάνης.

«Δεν υπάρχει ασυλία από τον κορονοϊό, πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Πρέπει να δούμε το θέμα της πανδημίας, ειδικά τώρα που ξεκινάνε οι παιδικοί σταθμοί και τα », σημείωσε, εξηγώντας, ότι το θέμα δεν είναι μόνο να νοσήσει και να το ξεπεράσει το παιδί, αλλά τι θα του αφήσει.

«Σχεδόν τα 3 στα 100 παιδιά που θα νοσήσουν με ή χωρίς συμπτώματα έχουν πιθανότητες για μήνες να ταλαιπωρούνται με συμπτώματα ειδικά στο νευρικό σύστημα (μείωση μνήμης, πονοκεφάλους κλπ)», εξήγησε.

Ακόμη, υπενθύμισε, ότι στη χώρα μας η πλατφόρμα για τα παιδιά έχει ανοίξει από τις 27 Ιουλίου. «Στις ΗΠΑ άνοιξε από 7 Μαΐου, άλλα αυτό έδωσε την ευκαιρία στην εθνική επιτροπή να εξετάσει καλύτερα το θέμα. Συστήνει να κάνουν το εμβόλιο από 12 ετών και πάνω».

Σύμφωνα με τον κ. Μαζάνη, «τους επόμενους μήνες θα κατέβουμε στην ηλικία η αμερικανική παιδιατρική ζητά κατεπειγόντως με επιστολή της στον FDA να εγκριθεί το εμβόλιο από παιδιά 5 ετών και πάνω».