Άγνωστο το τι θα γίνει με τους μαθητές της Θεσσαλίας μιας και κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της. Έτσι, το αυριανό πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς θα χτυπήσει για 88.277 μαθητές λιγότερους φέτος. Τα παιδιά της Θεσσαλίας και κάποια από αυτά ίσως και για πολύ καιρό ακόμη.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:

Μετά από συνεννόηση του Υπουργού Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού, και λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Θεσσαλίας λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, ανακοινώνεται με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ότι τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Κανονικά η αυριανή μέρα θα ξεκινούσε με σχεδόν 1.344.000 μαθητές μέσα στις σχολικές τάξεις όλης της χώρας.

Όμως αυτό δεν θα γίνει για τα παιδιά της Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων και Τρικάλων, τα οποία αυτή τη στιγμή γνωρίζουν μόνο την ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι τα μαθήματα σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δεν θα διεξαχθούν από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Την ερχόμενη Τετάρτη 13 του μήνα η κατάσταση θα επανεξεταστεί με τη συμβολή όλων των φορέων δήμων, περιφέρειας, υπουργείου Παιδείας κ.α καθώς η κατάσταση στην περιοχή όσον αφορά στη λειτουργία των σχολείων έχει κριθεί πολύ σοβαρή.

Χωρίς σπίτια και σχολεία

Στόχος είναι αρχικά να επαναλειτουργήσουν όσα σχολεία δεν έχουν υποστεί καθόλου ζημιές και στη συνέχεια όσα έχουν ζημιές αλλά μπορούν να λειτουργήσουν αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης και κριθούν ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το πρόβλημα όμως θα παραμείνει για πάρα πολλά παιδιά και οικογένειες καθώς δεν έχουν σπίτια να μείνουν και έως ότου βρουν οριστικές λύσεις θα περάσει πολύς καιρός, ενώ γι΄αυτή την κατηγορία των παιδιών δεν θα μπορεί να «λειτουργήσει» ούτε και η έσχατη λύση της τηλεκπαίδευσης.

Στο υπουργείο Παιδείας αυτή τη στιγμή επικρατεί μεγάλος προβληματισμός και αγωνία καθώς είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία θα κληθεί να διαχειριστεί δύσκολες αλλά και πρωτοφανείς καταστάσεις όσον αφορά στην εκπαίδευση χιλιάδων παιδιών. Επίσης οι ίδιοι βλέπουν ότι πέρα από τα πρακτικά ζητήματα θα πρέπει να συνδράμουν ακόμη και στην ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών καθώς στην επιφάνεια θα βγουν τις επόμενες μέρες πολλές τραγικές ιστορίες με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεση των παιδιών.

Στο τέλος της εβδομάδας που έρχεται θα ανακοινωθούν οι νέες αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων της Θεσσαλίας και τα μέτρα για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η αυριανή μέρα πάντως στην υπόλοιπη Ελλάδα θα ξεκινήσει με τον καθιερωμένο αγιασμό σε όλες τις σχολικές μονάδες. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα πάρουν τα βιβλία τους και τα μαθήματα θα ξεκινήσουν κανονικά την επόμενη ημέρα.