«Φάμπρικα» πανεπιστημιακών εργασιών στο Διαδίκτυο

Αναλαμβάνουμε εργασίες εξάμηνου ΚΑΙ ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ και στον χρόνο που εσείς επιθυμείτε!!!! Συνεχής ενημέρωση και εγγυημένη επιτυχία… Για πληροφορίες στείλτε μας ένα μήνυμα στο ίνμποξ ή καλέστε μας στο 697…».

Με αυτό το μήνυμα αλίευε «πελάτες» μέσω Facebook ένας 47χρονος άνεργος, ο οποίος είχε στήσει… φάμπρικα εκπόνησης πανεπιστημιακών εργασιών, τις οποίες και πουλούσε σε φοιτητές έναντι υψηλής χρηματικής αμοιβής.

Ο 47χρονος άντρας διαφήμιζε στο Διαδίκτυο ότι αναλάμβανε εργασίες εξαμήνου και πτυχιακές σε πολύ καλές τιμές!

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία συνέλαβε τον 47χρονο για το αδίκημα της άμεσης συνέργιας σε ψευδή αναφορά στην Αρχή. Οι αστυνομικοί έφθασαν στα ίχνη του όταν εντόπισαν το προφίλ «φοιτητικός σύνδεσμος» στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα φέρεται να διατηρούσε και την ιστοσελίδα myptixiakes.gr, μέσω της οποίας ζητούσε μάλιστα νέους συνεργάτες λόγω επέκτασης των δραστηριοτήτων τους, για τα νέα γραφεία σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κύπρο και Αγγλία! «Η υποστήριξη είναι συνεχής και αναλαμβάνουμε όλες τις αλλαγές που σας ταλαιπωρούν οι καθηγητές καθώς και την παρουσίαση στο powerpoint», αναγραφόταν στο σάιτ, ενώ υποσχόταν δωρεάν σύνταξη βιογραφικού για τους υποψήφιους πελάτες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο συλληφθείς είναι άνεργος και χωρίς ακαδημαϊκή κατάρτιση. Ωστόσο, είχε «στρατολογήσει» περισσότερους από 100 τελειόφοιτους φοιτητές για τη συγγραφή πανεπιστημιακών εργασιών, καθώς και πτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών για διάφορους τίτλους σπουδών.

Οι τιμές ξεκινούσαν από τις 2.000 ευρώ και ξεπερνούσαν ακόμα και τις 8.000 για διδακτορική διατριβή. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο 47χρονος είχε μεγάλο δίκτυο πελατών – φοιτητών, το οποίο και είχε δημιουργήσει μέσω του Διαδικτύου, αλλά και τη φήμη που είχε αποκτήσει στα πανεπιστημιακά έδρανα.

Από την επιτόπια έρευνα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του συλληφθέντος, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 200 άτομα τον είχαν προσεγγίσει για να παραγγείλουν πτυχιακές και μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες, τις οποίες και παρέλαβαν.

108 συνεργάτες

Επιπλέον, βρέθηκαν αποθηκευμένα αρχεία excel, από τα οποία προέκυψε ότι για τη συγγραφή των εργασιών συνεργαζόταν τουλάχιστον με 108 άτομα. Από το άνοιγμα των αρχείων διαπιστώθηκε ότι ο 47χρονος είχε κωδικοποιήσει τις χρηματικές αμοιβές δηλώνοντας μικρότερα ποσά, αλλά τηρούσε πληρέστατο «πελατολόγιο» το οποίο εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ηδη για την υπόθεση έχει εκδοθεί παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και δεν αποκλείεται να αφαιρεθούν τίτλοι σπουδών σε εμπλεκόμενους.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι οι διπλωματικές «εργασίες» αφορούν τις ειδικότητες των Πανεπιστημιακών Σχολών: Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού, Πνευματικά Δικαιώματα, Πληροφορική, Εμπορία – Διαφήμιση, Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Τουριστικά, Νευρολογία – Νευροφυσιολογία, Ιστορία, Προσχολική Εκπαίδευση, Μarketing Internet και Γεωργία, Βιομηχανικά Απόβλητα, Δυναμική Κατασκευών, Νεοελληνική Γλώσσα, Εργασιακό Αγχος, Φιλολογία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Φυσικό Αέριο.

Εως 7.000 ευρώ για πτυχιακή και έως 15.000 ευρώ για διδακτορικο!

Το ζήτημα της εκπόνησης πανεπιστημιακών εργασιών έναντι αντιτίμου έχει απασχολήσει κατά καιρούς καθηγητές διαφόρων σχολών, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι αρκετοί φοιτητές τους έχουν υποπέσει στο… αμάρτημα της ανάθεσης ή της λογοκλοπής. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που συχνά οι σπουδές συνδυάζονται από πολλούς σπουδαστές και φοιτητές με παράλληλη απασχόληση, το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε έξαρση, ιδιαίτερα δε σε βασικές εργασίες, όπως η πτυχιακή ή η μεταπτυχιακή. Οπου υπάρχει ζήτηση, δημιουργείται και προσφορά, με αποτέλεσμα το Διαδίκτυο σήμερα να βρίθει αγγελιών για σύνταξη εργασιών, με το αζημίωτο φυσικά. «Προσφέρουμε πλήρη πακέτα ποιοτικών υπηρεσιών, προς φοιτητές κάθε βαθμίδας Πτυχιακών, Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών, στην Ελληνική ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα επιλογής σας. Ομάδα επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αναλαμβάνουν υπεύθυνα τη συγγραφή και την επιμέλεια. Για οποιαδήποτε επικοινωνία, απευθυνθείτε στο μέιλ…», είναι ένα από τα δεκάδες μηνύματα που υπάρχουν στο Διαδίκτυο.

Μια απλή έρευνα σε μηχανή αναζήτησης αρκεί για να εντοπιστούν οι ιστοσελίδες και τα προφίλ στο Facebook που είτε ανοιχτά είτε συγκεκαλυμμένα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους φοιτητές που θέλουν να «τελειώνουν» με τα καθήκοντά τους πιο γρήγορα, αλλά και πιο ακριβά. Στις περισσότερες, πάντως, διαφημίζεται η «βοήθεια σε φοιτητές για την εκπόνηση της εργασίας τους», κάτι που αφήνει ασαφή την πραγματική δουλειά που πωλείται.

Παρά την οικονομική κρίση (και την κρίση αξιών, όπως φαίνεται), οι τιμές των εργασιών δεν έχουν πέσει αρκετά. Το κόστος για μία απλή εργασία εξαμήνου μπορεί να ξεκινήσει από 600-700 ευρώ, ανάλογα με τις λέξεις και το θέμα. Αν η εργασία όμως είναι έτους ή πτυχιακή, εκεί η… μπάνκα απογειώνεται. Οι τιμές που αναφέρουν τα sites κυμαίνονται από 3.000-7.000 για πτυχιακή και από 5.000-15.000 ευρώ για διδακτορικό.

Για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της αντιγραφής, αλλά και της λογοκλοπής, οι καθηγητές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν υιοθετήσει συγκεκριμένες μεθόδους, με τη χρήση μάλιστα της τεχνολογίας. Ειδικά λογισμικά εντοπίζουν φαινόμενα πλαγιαρισμού ή αναπαραγωγής χωρίς παραπομπές. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι οι «πληρωμένες» εργασίες εντοπίζονται πάντα.

Μαρία Ψαρά – Λευτέρης Μπιντέλας