Η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) μετά τις πρόσφατες
ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με το Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Γυμνασίου επισημαίνει ότι :

Η Μουσική Εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαπαιδαγώγησης
του ανθρώπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Τα οφέλη της διαπαιδαγώγησης του νέου ανθρώπου μέσα από το πρίσμα της
μουσικής επιστήμης είναι πολλαπλά και επιστημονικά τεκμηριωμένα. Η
ψυχοσωματική ανάπτυξη και η κοινωνική ολοκλήρωση του νέου μέσα από τη
μουσική έχουν αποδειχθεί μέσα από αμέτρητες επιστημονικές έρευνες και
η διδασκαλία της μουσικής θεωρείται δεδομένη πλέον και σε όλες της χώρες του
κόσμου, για όλους τους παραπάνω λόγους.

Το «προτεινόμενο» Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα καταργεί και αναιρεί όλες τις παραπάνω παραμέτρους, προσφέροντας ένα δημόσιο σχολείο που δε λαμβάνει υπόψη του την ολοκλήρωση και την ομαλή ένταξη του νέου ανθρώπου στην κοινωνία.

Η Ε.Ε.Μ.Ε. αντιτίθεται στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να υποβαθμίσει το μάθημα της Μουσικής.

Θεωρεί ότι είναι θλιβερό η Ελλάδα, η χώρα που μέσω της μουσικής, της τέχνης και της φιλοσοφίας έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού –και όχι μόνο-, να υποβιβάζει με τέτοιο τρόπο τον πολιτισμό.

Η χώρα που ήδη εν μέσω κρίσης πριν ένα χρόνο –μέσω της διοργάνωσης της Ε.Ε.Μ.Ε.- φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία το μεγαλύτερο παγκοσμίως γεγονός στη Μουσική Εκπαίδευση, το 30ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME), δεν μπορεί να υποβαθμίζει τη Μουσική Εκπαίδευση με αυτόν τον τρόπο.

Στην προσπάθεια να αποφευχθεί αυτός ο υποβιβασμός, μαζί με τη φωνή μας αλλά και τις φωνές όλων των ελληνικών φορέων, σωματείων, συλλόγων και ενώσεων, θα ενωθούν και οι φωνές της Διεθνούς Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME), της UNESCO -υπό την οποία η ISME λειτουργεί- αλλά και του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσικής (IMC).

Καλούμε, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όχι μόνο να αναιρέσει άμεσα την επικείμενη πρότασή του, αλλά και να φροντίσει ώστε η Μουσική Εκπαίδευση να αναπτυχθεί περαιτέρω, όπως της αρμόζει στη χώρα μας και όχι να την υποβαθμίσει.

Για το ΔΣ της Ε.Ε.Μ.Ε.

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας

Μαρία Δημητρακοπούλου Μαρία Κουρκουρίκα

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ