Από τους εκπαιδευτικούς του Ελληνικού Γυμνασίου – Λυκείου Βούπερταλ λάβαμε ενημερωτικό σημείωμα το οποίο επισυνάπτεται και αναφέρει τα εξής:

ΕΛΜΕ Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας

«…σας ενημερώνουμε πως στο σχολείο μας, το Γυμνάσιο – Λύκειο Βούπερταλ, έχουν εγγραφεί εμπρόθεσμα 33 μαθητές στην Α΄ Λυκείου. Είναι προφανές λοιπόν ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία, θα πρέπει να δημιουργηθούν 2 τμήματα στην τάξη αυτή. Τότε τα συνολικά τμήματα του σχολείου θα ανέλθουν σε 8, όσα ακριβώς ήταν και την περσινή σχολική χρονιά. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα διδασκαλίας και η αίθουσα καθηγητών, οι οποίοι θα κάθονται στο κενό τους σε άλλη μικρή αίθουσα του κτιρίου, πράγμα που έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, για να εξυπηρετηθούν με απόλυτη προτεραιότητα οι ανάγκες σε αίθουσες διδασκαλίας.

Δυστυχώς, παρόλη την διάθεση των εκπαιδευτικών του σχολείου να παραμερίσουν την άνεσή τους και αυτήν τη σχολική χρονιά για το καλό των μαθητών, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης αρνείται μέχρι σήμερα τη δημιουργία 8ου τμήματος, και στους γονείς που επικοινώνησαν μαζί του και σε εμάς σε τηλεδιάσκεψη που είχαμε την Δευτέρα 17/8/2020, χωρίς να δώσει κατά τη γνώμη μας σαφείς εξηγήσεις. Αντίθετα, έχει επιλέξει να διώξει με υποχρεωτική μετεγγραφή τους 3 υπεράριθμους μαθητές της τάξης αυτής, με το σκεπτικό ότι αυτοί ήταν οι τελευταίοι που εγγραφήκαν στο σχολείο, αν και η εγγραφή τους ήταν εμπρόθεσμη. Μια άλλη λύση που προτάθηκε σήμερα στους γονείς της Α΄ Λυκείου ήταν να παραμείνουν οι 33 μαθητές στην Α΄ Λυκείου αλλά σε ένα τμήμα. Ζητήθηκε μάλιστα προφορικά από τους γονείς να υπογράψουν την προσεχή Πέμπτη υπεύθυνη δήλωση στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θα τους ζητηθεί να συναινέσουν για τη λειτουργία του υπεράριθμου τμήματος.

Με βάση τα δεδομένα αυτά ζητάμε την παρέμβασή σας στην κατεύθυνση της έγκρισης από τον Συντονιστή Εκπαίδευσης 8ου τμήματος στο σχολείο μας, ώστε και η νομιμότητα να υπηρετηθεί (το όριο των μαθητών ανά τμήμα) και κανείς μαθητής μας να μην φύγει από το σχολείο και αν κάποιος άλλος μαθητής θελήσει να μετεγγραφεί στην Α΄ Λυκείου να μπορεί να το κάνει, στο βαθμό που θα επαρκούν οι μικρότερες αίθουσες στις οποίες θα τοποθετηθούν τα τμήματα αυτά.»

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Β.Ρ.Β. λαμβάνοντας υπόψη ότι το σημείωμα υπογράφεται από τους 8 εκ των 9 εκπαιδευτικών της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας και απορώντας με την επιμονή του Συντονιστή Εκπαίδευσης να απορρίπτει τη δημιουργία 8ου τμήματος στο σχολείο, αλλά και την πρωτοφανή για τα δεδομένα της περιοχής μας πρόθεση για υποχρεωτική μετεγγραφή μαθητών ουσιαστικά σε σχολεία άλλων πόλεων, ερωτά το Υπουργείο Παιδείας αν έχει δώσει εντολή να μειωθούν οι μαθητές και τα τμήματα του σχολείου αυτού και συνολικά των σχολείων της ΒΡΒ σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.

Επίσης, το Δ.Σ. ερωτά το Υπουργείο αν είναι ενήμερο και αν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να δημιουργηθεί το υπεράριθμο τμήμα, δηλαδή εμπλέκοντας τους γονείς παροτρύνοντάς τους να αποδεχτούν τη λειτουργία του.

Σε κάθε περίπτωση ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος που έχει ανακύψει, με εντολή για τη δημιουργία 8ου τμήματος προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου αλλά και να επανέλθει η ηρεμία στην ελληνική κοινότητα του Βούπερταλ που έχει αναστατωθεί από τις τουλάχιστον άστοχες ενέργειες που αποσκοπούν στην υποχρεωτική μετεγγραφή των μαθητών του σχολείου και στον περιορισμό των τμημάτων του.

Τέλος, συμπληρωματικά, να αναφέρουμε πως το θέμα με την αναντιστοιχία μεταξύ του αριθμού των μαθητών και της χωρητικότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ελληνικού Γυμνασίου – Λυκείου Βούπερταλ δεν είναι κάτι νέο. Εμφανίζεται σχεδόν κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των νέων μεταναστών. Επειδή αυτή η τάση προβλέπεται να συνεχιστεί πρέπει το Υπουργείο σε συνεργασία με τον Συντονιστή να προχωρήσει σε έναν άμεσο σχεδιασμό ώστε να καλυφθούν οι μελλοντικές ανάγκες της ομογένειας.