Δελτίο Τύπου

Την πολιτική βούληση με άμεσες πρωτοβουλίες να επιλύσει, στο μέτρο του εφικτού, τα λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ, εξέφρασαν με τις παρεμβάσεις τους στη σημερινή συνεδρίαση της Συνόδου των πρυτάνεων ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης και η Αναπληρωτής υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου, παρόντος του Γ.Γ. του Υπουργείου Δημήτρη Χασάπη.

Αναγνωρίζοντας τα οικονομικά προβλήματα των ΑΕΙ ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι: «το Υπουργείο θα ζητήσει – σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- από την ΔΕΗ την υπαγωγή όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ στο μειωμένο τιμολόγιο, καθώς και την απαλλαγή τους από τα Δημοτικά Τέλη σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ.»

Ο υπουργός ζήτησε τη συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών για να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία των Ανώτατων Ιδρυμάτων ώστε να δημιουργηθούν πρόσθετοι πόροι για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο κ. Φίλης επανέλαβε την προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης για την έναρξη του εθνικού διαλόγου για την παιδεία που θα έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ώστε από την νέα χρονιά να αρχίσει η εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων που θα προκύψουν μέσα από ευρείες συναινέσεις.

Ο υπουργός αναφερόμενος στα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ της χώρας, τόνισε ότι: «πρόθεση του Υπουργείου είναι, σε συνεννόηση με τις Πρυτανικές Αρχές να προχωρήσει στην επίλυσή τους με τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται.»

Επανέλαβε ότι: «ενόψει εκλογών σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα μετά τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ , τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων αυτοακυρώθηκαν, αποκόπηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα και η μόνη αρμοδιότητα που ασκούν είναι εκείνη της επιλογής, δηλαδή του αποκλεισμού, υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων. Με ΠΝΠ καταργούμε αυτήν την αρμοδιότητα, που αντιβαίνει στα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.»

Mε νεότερο δελτίο τύπου θα σταλούν οι δηλώσεις του υπουργού μετά τη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε