ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τους Προέδρους του Τεχνικού, του Οικονομικού και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου

Με τους Προέδρους του Τεχνικού, του Οικονομικού και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου συναντήθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε., ο κ. Γιώργος Κυδωνάκης, Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. και ο κ. Σπύρος Μάμαλης, Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., καθώς και ο Γενικός Γραμματέας, κ. Θανάσης Κυριαζής.

Η θεματολογία της συνάντησης ήταν η μεταρρύθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων, οι αλλαγές που προωθούνται στο Λύκειο και κυρίως στο Τεχνολογικό Λύκειο, οι δράσεις στο πλαίσιο της Διά Βίου Μάθησης, καθώς και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Αποφασίστηκε, μάλιστα, η σύσταση ομάδας έργου που θα συζητήσει αναλυτικά τα παραπάνω ζητήματα, με συντονιστή τον Γενικό Γραμματέα, κ. Θανάση Κυριαζή και με τη συμμετοχή των Προέδρων των Επιμελητήριων.

Ο Υπουργός, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μετά τη συνάντηση προέβη στην εξής δήλωση: «Η ανάκαμψη της χώρας περνά μέσα από την αναγέννηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και την αναβάθμιση της Δια Βίου Μάθησης. Γι’ αυτό το λόγο, ζήτησα σήμερα τις προτάσεις των επιστημονικών φορέων και συστήσαμε ομάδα έργου, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητήσουμε όλα τα ζητήματα και πρωτίστως την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους του Δημόσιου Πανεπιστημίου και των ΤΕΙ. Τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς ο διάλογος είναι για μας προαπαιτούμενο για τη χάραξη των πολιτικών Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης».

Ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε., κ. Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε: «Μετά το Σχέδιο «Αθηνά», το οποίο γενικά κινείται στη σωστή κατεύθυνση, σε ό,τι αφορά τη διόρθωση των στρεβλώσεων της Ανώτατης Παιδείας, ο τρόπος άσκησης των τεχνικών επαγγελμάτων είναι ένα από τα κρίσιμα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο κοινός μας στόχος είναι να αρθούν αντιαναπτυξιακά εμπόδια, καθώς και οι αδικίες που δημιουργούνται στους αποφοίτους όλων των βαθμίδων των τεχνικών επαγγελμάτων. Ως Τεχνικό Επιμελητήριο έχουμε ήδη καταθέσει την πρόταση μας για την Ανώτατη Εκπαίδευση και θα συμμετέχουμε ενεργά στον ουσιαστικό διάλογο που ξεκινά ο Υπουργός για όλα τα ζητήματα. Είναι η ώρα επιτέλους, όλες οι πλευρές να συμβάλλουν στον εξορθολογισμό του συνολικού θεσμικού πλαισίου της Παιδείας, της παραγωγής και κυρίως της ασφάλειας του πολίτη».

Ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε., κ. Κυδωνάκης δήλωσε: «Εμείς αποδεχθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση για τη σημερινή συνάντηση και για τη συμμετοχή στο διάλογο που ξεκινά, που είναι ενδεικτικά της ποιότητας του κυρίου Υπουργού και του τρόπου, με τον οποίον ασκεί τα κυβερνητικά του καθήκοντα. Μετά την ολοκλήρωση του Σχεδίου «Αθηνά», το οποίο κινείται προς την κατεύθυνση της επίλυσης πολλών εκ των προβλημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα συμμετέχουμε ενεργά στο διάλογο ως ο αρμόδιος φορέας γνωμοδότησης σε θέματα εκπαίδευσης του οικονομικού τομέα και θα κάνουμε ότι μπορούμε, προκειμένου να επιλυθούν τα σημαντικά ζητήματα, που μας παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός».

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κ. Σπύρος Μάμαλης με τη σειρά του δήλωσε: «Ως Γεωτεχνικό Επιμελητήριο πιστεύουμε ότι το Σχέδιο «Αθηνά», με τις όποιες βελτιώσεις γίνουν στην πορεία, κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Σήμερα συζητήσαμε για τον κομβικό ρόλο των Επιμελητηρίων στη Διά Βίου Μάθηση και καταθέσαμε τις προτάσεις μας για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Επίσης συζητήσαμε στη σημερινή συνάντηση και θα καταθέσουμε, το επόμενο χρονικό διάστημα, ουσιαστικές προτάσεις, μαζί με τα άλλα δύο Επιμελητήρια, για τα ζητήματα της διάρθρωσης της αγοράς στην Ελλάδα, τα επαγγελματικά δικαιώματα, τις πιστοποιήσεις και το περίγραμμα των επαγγελματικών δεξιοτήτων, που απαιτούνται από τον τεχνίτη μέχρι τον ειδικό επιστήμονα».

Για να “κατεβάσετε” το σχετικό δελτίο τύπου πατήστε