Πολλοί έχουν την λανθασμένη γνώμη,πως τα μικρά βρέφη, δείχνουν από πολύ νωρίς προτίμηση σε κάποιο χέρι. Μεγάλο και κυρίως επικίνδυνο λάθος. Αν είναι βρέφος μερικών μηνών, και απλώνει αποκλειστικά το ένα του χεράκι (και όχι και τα δυο), τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα στο άλλο του χέρι.

Τι είδους πρόβλημα;
Αν ειναι μόνων το χέρι, τότε ίσως πρόκειται για μια κάκωση του βραχιονίου πλέγματος (την στιγμή της γέννησης), είτε για ένα κάταγμα της κλείδας (είναι το μικρο οριζόντιο κοκκαλακι,στον ώμο μας). Μερικες όμως φορές μια προσεκτική εξέταση θα δείξει και πρόβλημα στο πόδι της ίδιας πλευράς (σπαστική διπληγία). Άρα σε βρέφος που έχει προτίμηση σε κάποιο χέρι είμαστε ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ!!!

Όσον αφορά τα πραγματικά αριστερόχειρα παιδιά , αυτά είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ,τα θεωρούσαν “προβληματικά”, τα ονόμαζαν με προσβλητικά ονόματα όπως “ζερβοκουτάλες” και οι γονείς έδιναν μάχες,να τα αναγκάσουν (και με βία ακόμη) να χρησιμοποιήσουν το “καλό χέρι – το δεξί”. Είναι φανερό πως τέτοιες απόψεις είναι αντιεπιστημονικές και γελοίες.

Τα αριστερόχειρα άτομα, έχουν μια ανάποδη λειτουργία κάποιων εγκεφαλικών κέντρων και για αυτό κάνουν κάτι “αλλιώς”. Μερικοί γονείς, παραδέχονται την διαφορετική δομή, αλλά νομίζουν πως αν με πίεση αλλάξει χέρι, όλα θα μπουν σε μια σειρά. ΜΥΘΟΣ και μάλιστα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ.

Εκτός του ότι χρειάζεται πολύ προσπάθεια, για να συνηθίσει με το δεξί, υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να “μπλοκάρει” ο εγκέφαλος του,με πολύ δυσάρεστα επακόλουθα στην μαθησιακή του ικανότητα. Επομένως δεχόμαστε την παραλλαγή αυτή, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς λόγια όπως “μόνον με το καλό χεράκι” ή “μόνον με το χεράκι που κάνουμε τον σταυρό μας”!

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ