Προκαλεί ή όχι τελικά η «τηλεόραση από κοντά» μυωπία; Οι επιστήμονες απαντούν!

ΥΓΕΙΑ 🕔19/04/2015 - 13:37 | Author: Newsroom Ipaidia
Σίγουρα κάποιος από το οικογενειακό ή το φιλικό σας περιβάλλον, κάποια στιγμή θα σας έχει προτρέψει να μην παρακολουθείτε από κοντά τηλεόραση, γιατί κάνετε κακό στα μάτια σας.
Έχει τελικά, όμως, αυτή η ευρέως διαδεδομένη άποψη επιστημονική βάση;
Οι επιστήμονες δίνουν τις απαντήσεις για το τι ισχύει στην πραγματικότητα…
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κάρλα Ζάντνικ, πραγματοποίησαν για πάνω από 20 χρόνια μελέτη σε 4.500 παιδιά και νέους.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύονται στο αμερικανικό περιοδικό οφθαλμολογίας "JAMA Ophthalmology", δεν προέκυψε κάποια σχέση ανάμεσα στην εκδήλωση και στον βαθμό μυωπίας και στον χρόνο που αφιερώνει κάποιος για να διαβάσει ή να σταθεί μπροστά από μια οθόνη (υπολογιστή, τηλεόρασης κ.α.).

Η Κάρλα Ζάντνικ δήλωσε ότι, όπως προκύπτει από την έρευνα, η κοντινή εργασία, παρακολούθηση οθόνης ή άλλη δραστηριότητα δεν φαίνεται να αποτελεί αιτία μυωπίας ή παράγοντα κινδύνου γι' αυτήν, κάτι που οι επιστήμονες πιστεύουν εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια.

Μεταξύ 13 πιθανών παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση μυωπίας, σύμφωνα με την μελέτη, ο κυριότερος είναι το επίπεδο του διαθλαστικού σφάλματος στα μάτια του παιδιού στην ηλικία των έξι ετών. Έτσι, μια τέτοια μέτρηση στην πρώτη Δημοτικού μπορεί να προβλέψει ποιό παιδί θα βάλει γυαλιά στις επόμενες τάξεις, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μυωπία συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, ενώ περίπου ένας στους τρεις ενήλικους πάσχει από αυτήν, με συνέπεια να δυσκολεύεται να δει καθαρά σε μακρινές αποστάσεις. Τα άτομα με μυωπία κινδυνεύουν περισσότερο με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς φακού και γλαύκωμα.
Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, τα παιδιά που παίζουν πολύ σε εξωτερικούς χώρους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυωπία, ενώ όσα έχουν και τους δύο γονείς τους με μυωπία, έχουν αυξημένη πιθανότητα να γίνουν και τα ίδια μυωπικά.

Loading...


  • europalso   ideascentral