: Προειδοποίηση έχει απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με την νέα , η οποία είναι πολύ μεταδοτική.

Τα συμπτώματα

Προς το παρόν δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα ως προς τη μεταδοτικότητα και τη θνησιμότητα του νέου στελέχους, οι ειδικοί έχουν εικόνα ως προς τα συμπτώματα που προκαλεί η «Όμικρον».

Όπως ανέφερε η γιατρός από τη Νότια Αφρική, Ανζελίκ Κούτζι, η πρώτη που ενημέρωσε τη συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων της χώρας για τη νέα μετάλλαξη, οι υποψίες ότι ο παθογόνος ιός είχε μεταλλαχθεί ξανά προέκυψαν λόγω των συχνών επισκέψεων ασθενών με ασυνήθιστα της COVID-19.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ίδια επρόκειτο για κάποια άτομα αρκετά νεαρής ηλικίας με παράπονα για έντονη κόπωση, καθώς και για ένα 6χρονο παιδί με ταχυπαλμία και υψηλό πυρετό, το οποίο δύο μέρες αργότερα ένιωσε πολύ καλύτερα. Ταυτόχρονα, κανένας από τους ασθενείς δεν υπέφερε από απώλεια γεύσης ή όσφρησης.

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον είναι: Έντονη κόπωση, ταχυπαλμία και υψηλό πυρετό. Δεν είναι σύμπτωμα η απώλεια όσφρησης.

Κατά την άποψη της πρόεδρου της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ένωσης της Νότιας Αφρικής, «οι ασθενείς παρουσίαζαν ήπια συμπτώματα, αν και ήταν πολύ διαφορετικά από αυτά που αντιμετώπιζα πριν». Συνολικά, περίπου 20 ασθενείς της Κούτζι με συμπτώματα της νέας μετάλλαξης έχουν βρεθεί θετικοί στη. Πρόκειται κυρίως για υγιείς άνδρες που ένιωθαν πολύ κουρασμένοι. Περίπου οι μισοί από αυτούς δεν ήταν εμβολιασμένοι.