: Ποιά θα είναι η τιμή του . Λίγες μέρες μετά το εμβόλιο της Pfizer κυκλοφόρησε και το εμβόλιο της Moderna. Πότε θα κυκλοφορήσει αυτό όμως και πόσο θα κοστίζει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκεται, η ΕΕ με την εταιρεία Moderna, όπως επιβεβαιώνει και το Reuters, προκειμένου να επέλθει συμφωνία για το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας, το οποίο φαίνεται να καταπολεμά τον κορονοϊό σε ποσοστό κοντά στο 95%. Σημειώνεται, ότι η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech, για να λάβει 300 εκατ. δόσεις από το δικό τους εμβόλιο αλλά και με ακόμα 3 εταιρείες.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες με την Moderna, η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να επιτευχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, η ίδια ανώνυμη πηγή, πρόσθεσε, ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη νομική διατύπωση της σύμβασης, χωρίς ωστόσο οι συνομιλητές να αντιμετωπίζουν εμπόδια σε ζητήματα όπως η τιμή. Σύμφωνα με το Reuters, η τιμή διαπραγμάτευσης ήταν κάτω από 25 δολάρια ανά δόση, ωστόσο ο αξιωματούχος αρνήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος ενώ η Moderna δεν σχολίασε.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο, οι ΗΠΑ συμφώνησαν με τη Moderna στην τιμή των 15 δολαρίων ανά δόση, προκειμένου να εξασφαλίσουν 100.000.000 εμβόλια σε μια συμφωνία που ανήλθε συνολικά σε 1,5 δισ. δολάρια. Η Ουάσινγκτον έχει οψιόν αγοράς 400.000.000 δόσεων σε άγνωστη τιμή, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι το εμβόλιο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις.