Η καλή φυσική κατάσταση επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου

ΥΓΕΙΑ 🕔12/03/2015 - 09:44 | Author: Newsroom Ipaidia
Η καλή φυσική κατάσταση σε ηλικία 40 ετών, μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου στην τρίτη ηλικία, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Νικόλ Σπαρτάνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, μελέτησαν στοιχεία για 1.271 άτομα, τα οποία στην αρχή της έρευνας ήταν κατά μέσο 41 ετών και είχαν υποβληθεί σε τεστ κόπωσης για την καταγραφή της φυσικής κατάστασής τους.

Μετά από 20 χρόνια, οι επιστήμονες υπέβαλλαν σε τεστ μνήμης και άλλες ιατρικές εξετάσεις τα ίδια άτομα. Στη συνέχεια, συσχέτισαν τη σωματική κατάσταση των συμμετεχόντων όταν ήταν 40 ετών, με την εγκεφαλική-νοητική κατάστασή του, όταν ήταν πια 60 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι είχαν χειρότερη φυσική κατάσταση στην αρχή της μέσης ηλικίας, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν, τόσο μικρότερο εγκεφαλικό όγκο, ιδίως στον μετωπιαίο λοβό, όσο και χειρότερες νοητικές επιδόσεις κατά την τρίτη ηλικία.

«Πολλοί άνθρωποι δεν αρχίζουν να ανησυχούν για την υγεία του εγκεφάλου τους, παρά μόνο όταν μεγαλώσουν πολύ. Όμως η νέα μελέτη παρέχει περισσότερες ενδείξεις ότι ορισμένες συμπεριφορές και κάποιοι παράγοντες κινδύνου στη μέση ηλικία μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την κατοπινή γήρανση του εγκεφάλου αργότερα», εξηγεί η Δρ Σπαρτάνο.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν λοιπόν την ένταξη της γυμναστικής στη μέση ηλικία, ως σημαντικό προληπτικό βήμα για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και την καθυστέρηση της εμφάνισης άνοιας, στην τρίτη ηλικία.

Loading...


  • europalso   ideascentral