Τα μέτρα για τον περιορισμό της ιλαράς από τον ΕΟΔΥ – Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές Αρχές της χώρας, καθώς τρία άτομα εντοπίστηκαν με ιλαρά και ακόμη δύο διερευνώνται ως «ύποπτα κρούσματα» στη χώρα, την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημική έξαρση σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Τα δυο κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Κρήτη και ένα στη Βόρεια Ελλάδα. Και τα τρία περιστατικά νόσησαν μετά από ταξίδι στη Ρωσία και τη Ρουμανία. Αυτό που ανησύχησε του ειδικούς του ΕΟΔΥ, είναι ότι στις συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή και ως εκ τούτου υπάρχει κίνδυνος συρροής κρουσμάτων.

Ο ΕΟΔΥ αναμένεται να αποστείλει τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) στις παραπάνω τρεις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Για την εμβολιαστική εκστρατεία, η χώρα μας έχει παραγγείλει μάλιστα περισσότερα από 10.000 εμβόλια κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας ερυθράς (MMR), τα οποία θα χορηγηθούν σε ανεμβολίαστα ή μη επαρκώς εμβολιασμένα παιδιά και μεγάλους. Δεν αποκλείεται δε να υπάρξει και επόμενη παραγγελία.

Προσπάθεια θα γίνει και για την αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών και στους υγειονομικούς.