Έμφραγμα. Πρωτοποριακή θεραπεία στο ΑΧΕΠΑ

ΥΓΕΙΑ 🕔17/08/2016 - 07:31 | Author: Newsroom Ipaidia

Ασθενείς που ακροβατούσαν μεταξύ ζωής και θανάτου, έπειτα απόέμφραγμα, κατάφεραν να επιβιώσουν κόντρα στις δυσοίωνες προβλέψεις, που τους έδιναν το πολύ δυο χρόνια ζωής.

Οι πάσχοντες είδαν σημαντική βελτίωση στην καρδιακή λειτουργία τους μετά από πρωτοποριακή θεραπεία με βλαστοκύτταρα, που ανέπτυξαν Έλληνες και Βρετανοί ειδικοί. Τη δοκιμή επέβλεψε ο νομπελίστας της Ιατρικής Sir Martin Evans και πραγματοποίησαν ερευνητές υπό τουςΚυριάκο Αναστασιάδη και Πολυχρόνη Αντωνίτση, αναπληρωτή και επίκουρο καθηγητή αντίστοιχα στην καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τον καθηγητή χειρουργικής Steve Westaby, από το νοσοκομείο John Radcliffe της Οξφόρδης

Η θεραπεία – που αφορούσε σε έγχυση βλαστοκυττάρων – μείωσε μέχρι και 40% τον ουλώδη ιστό, που είχε δημιουργηθεί στον καρδιακό μυ των ασθενών μετά τα εμφράγματα, όταν με τα φάρμακα αυτή η μείωση φθάνει το 10%.
Η έγχυση έγινε μεταξύ Νοεμβρίου 2012 και Σεπτεμβρίου 2013 και κανείς ασθενής δεν αναμενόταν να ζήσει πάνω από 24 μήνες. Τα καλά νέα είναι ότι όλοι οι ασθενείς όχι μόνο ζουν, αλλά είναι και πιο ενεργοί από πριν, αναφέρεται στην επιθεώρηση «Journal of Cardiovascular Translational Research».

Μετά από ένα έμφραγμα, εξηγούν οι ειδικοί, νεκρώνει ο καρδιακός μυς και δημιουργείται ουλώδης ιστός – βλάβη που, ως τώρα, θεωρείτο μη αναστρέψιμη.
Η ομάδα των Ελλήνων και των Βρετανών γιατρών έκανε τις εγχύσεις των βλαστοκυττάρων κοντά στα σημεία του ουλώδους ιστού, στη διάρκεια εγχειρήσεων στεφανιαίας παράκαμψης (το γνωστό by pass).

Έξι μήνες μετά την έγχυση είχε, ήδη, βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των πασχόντων, στους 12 μήνες είχε μειωθεί εμφανώς ο ουλώδης ιστός στην αριστερά κοιλία της καρδιάς. Στους 24 μήνες, δε, η καρδιακή λειτουργία τους είχε βελτιωθεί κατά 30%. Στους 36 μήνες από τη θεραπεία οι βελτιώσεις αυτές επιμένουν και κανένας δεν έχει υποστεί νέο καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπωςέμφραγμα ή εγκεφαλικό, ούτε έχει χρειασθεί νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο για καρδιολογικά αίτια.

Η επιτυχία της μεθόδου είναι τέτοια, ώστε προγραμματίζεται νέα, μεγαλύτερη κλινική δοκιμή στο νοσοκομείο Royal Brompton του Λονδίνου.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso