Ερευνητές από το Ινστιτούτο Φωτονικών Επιστημών (Institute of Photonic Sciences-ICFO) ανέπτυξαν ένα… προηγμένο τσιπ το οποίο μπορεί να ανιχνεύει πρωτεϊνικούς, καρκινικούς δείκτες σε μια σταγόνα αίματος. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα πρώιμο σύστημα ανίχνευσης του καρκίνου.

Η συσκευή μπορεί να ανιχνεύει πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις δεικτών και είναι αξιόπιστη, φτηνή, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε απομονωμένες περιοχές του κόσμου, μιας και είναι φορητή.

Η ανίχνευση του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο είναι ζωτική σημασίας για την επιτυχημένη θεραπεία του, αλλά μέχρι τώρα, πολλά είδη καρκίνου μπορούν να ανιχνευτούν αργά όταν η ασθένεια έχει ήδη επεκταθεί σε εκατομμύρια κύτταρα.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει χάρη στην έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Romain Quidant, ο οποίος μαζί με την ομάδα του ανέπτυξαν τη νέα μικρή συσκευή.

«Το πιο συναρπαστικό εύρημα είναι ότι είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις της πρωτεΐνης αυτής σε λίγα λεπτά, κάτι που καθιστά τη συγκεκριμένη συσκευή ένα πανίσχυρο, επίτευγμα της τεχνολογίας, εργαλείο με υψηλή ευαισθησία, που θα συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση και την παρακολούθηση της θεραπείας του καρκίνου», δήλωσε ο Quidant.