: Τα επίπεδα κεταμίνης που εντοπίστηκαν στις τοξικολογικές εξετάσεις της από την περαιτέρω ανάλυση των δειγμάτων που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ήταν 100% θανατηφόρα.

Οι επιστήμονες προσπαθούσαν με συνεχείς επαληθεύσεις να προσδιορίσουν την ποσότητα προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» τον μηχανισμό θανάτου του μικρού κοριτσιού.

Η επιβεβαίωση ήρθε από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ που είχε αναλάβει και την ποσοτική εκτίμηση και παρέδωσε τα αποτελέσματα την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό που γίνεται ξεκάθαρο και προκύπτει από τις αναλύσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, είναι, μεταξύ άλλων, ότι η ουσία δεν χορηγήθηκε για ιατρικούς λόγους και ότι οι ποσότητες κεταμίνης που εντοπίστηκαν ήταν 6 mg ανά λίτρο αίματος. Η ευρεθείσα συγκέντρωση αξιολογείται από τους επιστήμονες ως 100% θανατηφόρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο θάνατος της Τζωρτζίνας ήταν ταχύτατος, μόλις μερικά λεπτά μετά την χορήγηση και περιγράφεται ως οξεία δηλητηρίαση. Επίσης, ξεκάθαρο φαίνεται από τις αναλύσεις ότι η χορήγηση της ποσότητας κεταμίνης πραγματοποιήθηκε εξωγενώς. Με βάση ότι ο θάνατος ήταν πολύ γρήγορος, δύο είναι τα ενδεχόμενα για τον τρόπο χορήγησης που εξετάζονται πιο σοβαρά: είτε η δόση χορηγήθηκε ενδοφλέβια, μέσα από τον ορό για παράδειγμα, είτε ενδομυϊκά με κάποια ένεση.

Από την στιγμή που οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμη με βεβαιότητα, εξετάζεται και η τρίτη εκδοχή χορήγησης που είναι μέσω της ρινικής οδού. Ωστόσο, δεδομένου ότι σε αυτήν την περίπτωση ο θάνατος της Τζωρτζίνας θα ήταν πιο αργός, φαίνεται πως απομακρύνεται αυτό το ενδεχόμενο.

Όσον αφορά τον μηχανισμό θανάτου τα βήματα είναι τρία: Σε πρώτη φάση σταματά η αναπνοή, σε δεύτερη προκαλείται ανακοπή και τέλος επέρχεται ο θάνατος.

Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον έμπειρο καθηγητή Νίκο Ράικο, κατάφεραν να επιβεβαιώσουν την ουσία στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, να την ποσοτικοποιήσουν και από την προηγούμενη εβδομάδα έστειλαν τα αποτελέσματα στην Αθήνα.

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων αναφέρθηκε στη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας από τη μητέρα της με τη χορήγηση κεταμίνης

Για τις συνθήκες του τέλους της 9χρονης Τζωρτζίνας από την Πάτρα η οποία δολοφονήθηκε από την ίδια της τη μητέρα, τη Ρούλα Πισπιρίγκου, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση μίλησε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων ύστερα από τις τοξικολογικές εξετάσεις που έδειξαν ότι στο άτυχο παιδί χορηγήθηκε κεταμίνη σε μεγάλη ποσότητα.

Αφού εξήγησε ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε με θανατηφόρο πρόθεση, ο Γρηγόρης Λέων σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι «η ουσία μπορεί να επιφέρει και από μόνη της τον θάνατο, αλλά αυτό είναι ανάλογο και με την ποσότητα. Σίγουρα, επέδρασε μαζί με τα φάρμακα που έπαιρνε το παιδί».

Αίσθηση, προκαλεί, δε, η αναφορά του ιατροδικαστή ότι η 9χρονη είχε βασανιστικό θάνατο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Τζωρτζίνα υπέφερε αρκετά».

«Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι εξωγενής παράγοντας επέδρασε στο θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας. Έχουμε συγκεκριμένη ουσία, την κεταμίνη, που χορηγήθηκε εκτός θεραπευτικού σχήματος και προφανώς τη χορήγησε ο δράστης», σημείωσε ο ιατροδικαστής μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Μία ουσία όπως η κεταμίνη, που είναι αναισθητικό, μπορεί να βοηθήσει το δράστη να προχωρήσει σε μια άλλη πράξη, χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει την αντίδραση του θύματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Τζωρτζίνας, που έχει μια παραπληγία, δεν μπορεί να αντιδράσει σωματικά, αλλά μπορεί να φωνάξει» πρόσθεσε ο κ. Λέων.

Σε ανάρτησή του, δε, αργά το βράδυ της Τετάρτης και μετά τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου και την κατηγορία σε βάρος της για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ο Γρηγόρης Λέων σημείωσε ότι «ο θάνατος των τριών παιδιών θα βρει δικαίωση. Γιατί δεν έχουν σημασία οι προσωπικές επιδιώξεις αλλά η δικαίωση των ψυχών αυτών που χάθηκαν τόσο άδικα».

Όπως μετέδωσε ο ALPHΑ, μετά την αποκάλυψη για τον εντοπισμό κεταμίνης στο σώμα της 9χρονης, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν ποσότητα 6ml ανά λίτρο αίματος για τη Τζωρτζίνα ποσότητα που θεωρείται πολύ μεγάλη και ικανή να προκαλέσει τον θάνατο.

Σημειώνεται ότι η κεταμίνη μπορεί να ανιχνευθεί μετά από 1,5 ώρα στον οργανισμό ενός ενήλικα και πολύ λιγότερη ώρα στον οργανισμό ενός παιδιού.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η ίδια ουσία (κεταμίνη) να είχε χορηγηθεί και άλλες φορές στη Τζωρτζίνα καθώς είναι ικανή να προκαλέσει σπασμούς στο άτομο στο οποίο χορηγείται με την 9χρονη να έχει υποστεί 9 τέτοιες κρίσεις πριν να καταλήξει όπως έχει αποκαλυφθεί και από την ίδια τη Ρούλα Πισπιρίγκου σε δημόσιες τοποθετήσει της.