Μήπως να παίρναμε καμιά ιδέα;

Τι είναι αυτό που κάνει μια πόλη έξυπνη; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες;
Προηγμένες τεχνικές κατασκευής, πράσινα πρότυπα παγκοσμίου επιπέδου και… ανάπτυξη τύπου «ντόνατ» αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά των επτά πιο έξυπνων κοινοτήτων στον κόσμο.

Η λίστα με τις πιο έξυπνες πόλεις στον κόσμο ανακοινώνεται κάθε χρόνο από το φόρουμ Intelligent Community Forum (ICF), μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και μελετά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η Γλασκώβη και η Στοκχόλμη είχαν αναδειχθεί ως νικήτριες σε προηγούμενα έτη, αναφέρει δημοσίευμα του Independent.

Μετά την επιτυχή διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016, το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας είναι η πιο γνωστή πόλη της λίστας των 7 και αναφέρεται για τις προσπάθειές του να «αναζωογονήσει» την εικόνα του, βελτιώνοντας τις υπηρεσίες μεταφοράς και αναζητώντας νέες λύσεις σε προβλήματα υποδομών.

Υπάρχουν όμως και πόλεις-«ψαράκια» ανάμεσα στις πιο έξυπνες του κόσμου, όπως η αγροτική κοινότητα Mitchell στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ. Η αμερικανική πόλη ξεχώρισε για ένα πολεοδομικό σχέδιο με όνομα «Vision 2000», το οποίο αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και οδήγησε σε ένα εξαίρετο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, κορυφαία πανεπιστήμια και σχολεία και μια «έκρηξη» στο χώρο της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το ICF «καταδεικνύει την ελπίδα ότι ευρυζωνικές και νέες ιδέες στο σχεδιασμό έχουν να προσφέρουν στις αγροτικές κοινότητες και πόλεις».

Άλλες πόλεις της λίστας αποτελούν το Ipswich στο Κουήνσλαντ της Αυστραλίας, για το οποίο το ICF εκτιμά ότι θα γίνει «ένα από τα πιο βιώσιμα επιχειρηματικά κέντρα της χώρας.

Η New Taipei City, που δημιουργήθηκε το 2010 γύρω από την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, διακρίθηκε για τον τρόπο επένδυσης στον τομέα των οδικών και σιδηροδρομικών έργων υψηλής ταχύτητας, μετατρέποντας αυτό που ήταν ουσιαστικά ένας οδικός δακτύλιος σε «μια πόλη σχήματος ντόνατ με πρώτης τάξεως βιομηχανία που συνεργάζεται με τα πανεπιστήμια και προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης».

Ο τελικός νικητής, που θα επικρατήσει στην επτάδα των πιο έξυπνων πόλεων του κόσμου, θα ανακοινωθεί από το ICF στο ετήσιο συνέδριο που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνη.

Οι top 7 πιο έξυπνες πόλεις του κόσμου:

1. Arlington County, Βιρτζίνια, ΗΠΑ
2. Columbus, Οχάιο, ΗΠΑ
3. Ipswich, Κουήνσλαντ, Αυστραλία
4.
Mitchell, Νότια Ντακότα, ΗΠΑ

5. New Taipei City, Ταϊβάν
6. Rio de Janeiro, Βραζιλία
7.
Surrey, British Columbia, Καναδάς
newsbeast,gr