Νέα έρευνα έρχεται να αλλάξει τα ως τώρα δεδομένα για την υγεία μας

Πώς ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό;

Όλοι δυστυχώς γνωρίζουμε τις θλιβερές συνέπειες της απώλειας ύπνου: κόπωση, έλλειψη ενέργειας, διάσπαση προσοχής και ευερεθιστότητα. Οι περισσότεροι από εμάς θα έπρεπε να κοιμόμαστε περισσότερες ώρες, διότι αυτό θα μας έκανε να νιώθουμε και να λειτουργούμε πολύ καλύτερα ενώ θα μας βοηθούσε να χάσουμε και το περιττό βάρος.

Το ήξερες όμως ότι μπορεί στην προσπάθειά σου να κοιμηθείς αρκετά να το παρακάνεις; Αποδεικνύεται ότι για τον ύπνο ισχύει ότι δε θες λίγο, αλλά ούτε και πάρα πολύ.

Αλήθεια, πόσες ώρες είναι το ιδανικό;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι περί τις 6 με 8 ώρες ημερησίως. Οτιδήποτε λιγότερο ή περισσότερο μπορεί όχι μόνο να μην σε ξεκουράζει αλλά και να προκαλέσει στο μυαλό σου πρόωρη γήρανση. Ναι, καλά διάβασες!
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες που κοιμούνταν καθημερινά 7 ώρες είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ συλλογισμού και από αυτούς που κοιμούνταν για λιγότερες από 6 ώρες και από εκείνους που κοιμούνταν για περισσότερες από 8.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι ερευνητές θεωρούν ότι, σύμφωνα με τα ευρήματά τους, ο συνεχής ύπνος, δηλαδή αυτός που γίνεται για 7 συνεχόμενες ώρες κάθε βράδυ, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φυσιολογικής γνωστικής εξασθένισης που συμβαίνει σε όλους μας καθώς μεγαλώνουμε. Πιο συγκεκριμένα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα τα οποία κοιμούνταν λιγότερο ή περισσότερο από το κανονικό παρουσίασαν απώλεια στην εγκεφαλική λειτουργία περίπου σαν να «γερνούσαν» 4- 7 χρόνια! Οι άνθρωποι τείνουν να κοιμούνται όλο και λιγότερες ώρες καθώς μεγαλώνουν, οπότε αν καταφέρεις να διατηρήσεις τις ώρες ύπνου ανάμεσα σε 6-8 τη νύχτα αυτό θα αποτελούσε έναν εξαίσιο τρόπο για να παραμείνεις νέος τόσο αισθητικά όσο και διανοητικά.
Μπορεί να σε εκπλήσσει το γεγονός ότι ο πολύς ύπνος γερνάει τον εγκέφαλο, ωστόσο δεν είσαι ο μόνος, καθώς το ίδιο εξεπλάγησαν και οι ερευνητές. Προφανώς, όταν μιλούν για 7 ώρες συνεχόμενου ύπνου δεν εννοούν απλώς να είσαι στο κρεβάτι, αλλά να απολαμβάνεις 7 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ χωρίς να σε διακόψει κάτι.
Έτσι, θα διατηρήσεις και το δέρμα και το μυαλό σε άριστη φόρμα!