Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μαγιορκίνης, επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, παρέθετε επιστημονικά συμπεράσματα, σύμφωνα με τα οποιά τα mRNA του κορωνοϊού δεν θα πρέπει να χορηγηθούν, εάν δεν περάσουν 20 μέρες από τον της γρίπης, προκαλώντας σύγχυση στον κόσμο.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε διευκρινίσεις σε εναρμόνιση με τις διεθνείς συστάσεις και με αφορμή τη διατύπωση ποικίλων απόψεων και κρατώντας αποστάσεις από τις θέσεις που εξέφραζε τις προηγούμενες μέρες ο επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας,  Γκίκας Μαγιορκίνης για τη χορήγηση των εμβολίων.

Ο κ. Μαγιορκίνης, το απόγευμα της Τετάρτης προχώρησε σε διευκρινίσεις, επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, όπου και σημείωσε ότι τα μπορούν να συνδυάζονται σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεταξύ τους για να καταλήξει ότι «σπεύδουμε να κάνουμε το εμβόλιο για την covid-19».

Παρά τις διευκρινίσεις του κ.Μαγιορκίνη, η Επιτροπή προχώρησε σε ανακοίνωση, στην οποία χωρίς να τον κατονομάζει,  αναφέρει πως «με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός» σύμφωνα με τις οποίες: «Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού».

Οι οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επικαιροποιούνται και εναρμονίζονται με τις διεθνείς συστάσεις. Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι σε επιστημονικά fora, ιδιαίτερα στην κρίσιμη αυτή φάση της εφαρμογής του Εμβολιαστικού Προγράμματος για τον κορωνοϊό και τη γρίπη, δημιουργεί σύγχυση στο κοινό και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξή του.

Η υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα».