: Τί θα γίνει με τις – Οι Τα θεωρούνται από πολλούς το πιο επικύνδυνο μάθημα των και από ό,τι φαίνεται δεν έχουν άδικο. Στις φέτινες τα που έπεσαν στα Μαθηματικά θεωρήθηκαν από τους μαθητές δύσκολα .

 

{AD}
“Μας κόψατε τα φτερά”

Οι αντιδράσεις είχαν κοινό παρανομαστή: Ιδιαίτερα υψηλός βαθμός δυσκκολίας, ύλη προηγούμενων ετών, ανεπαρκής χρόνος για την επίλυση τους. Μήπως τελικά τα θέματα δεν απευθύνονταν στον διαβασμένο μαθητή του δημόσιου σχολείου αλλά σε έναν μαθητή που είχε την ικανότητα και τα μέσα να προετοιμαστεί για την Μαθηματική Ολυμπιάδα; “Μας κόψατε τα φτερά”, ξεχάσατε πως απεθευθύνεστε σε μαθητές λυκείου και όχι σε ανθρώπους του Πανεπιστημιακού κλάδου” έγραψε σε ένα σημειώμα της που αναρτήθηκε στο διαδικτύου μία υποψήφια απευθυνόμενη στα μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων.

Ωστόσο, με μία δεύτερη ανάγνωση θα έλεγε κανείς πως η επιλογή των θεμάτων ίσως είχε έναν στόχο: Να φρενάρει ή να ρίξει τιςε στις περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές, στα οικονομικά τμήματα και στα τμήματα Πληροφορικής, καθώς η μείωση των εισακτέων που έγινε φέτος οδηγούσε αυτόματα σε άνοδο των . Χάνοντας τις της πρώτης τους επιλογής , οι υποψήφιοι αναμένεται να στραφούν σε σχολές Υγείας (τρίτο πεδίο) και πιο χαμηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα τα οποία λογικά θα εμφανίσουν ανοδική πορεία των .

Η παγίδα στη

Εκτός όμως από το στραπάτσο των Μαθηματικών οι φετινές είχαν και κακές στιγμές. Σύμφωναμε Το Βήμα, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εντύπωση προκάλεσε η επιλογή της Επιτροπής Εξετάσεων να εξαφανίσει τον “κακό πρωθυπουργό” και τον “κουφό πρύτανη” από το κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναλύσουν το νόημα μιας υποτιθέμενης φράσης του Γιώργου Θεοτοκά, για την αξία ενός καλού μαραγκού σε αντιπαραβολή με αυτήν ενός κακού επιστήμονα. Ωστόσο, το προτότυπο κείμενο δεν ανέφερε πουθενά… για επιστήμονα! Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνισε ότι “συνιστά πάγια τακτική η διασκευή των κειμένων για τις ανάγκες της εξέτασης”.

Τα των , θα ανακοινωθούν στις 29 Ιουνίου και η ανακοίνωση των , αναμένεται τέλη Αυγούστου.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ