Τραμπ: Η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔17/10/2017 - 22:11 | Author: Newsroom Ipaidia

Μένουμε δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν και επιβεβαιώνουμε την δέσμευσή μας να στηρίξουμε το αίτημα για ανακούφιση του χρέους, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ σπεύδοντας να σημειώσει ότι «η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις».

Όπως είπε, είχαμε μια καρποφόρα συζήτηση για θέματα άμυνας, οικονομίας και ενέργειας. Παράλληλα συνεχάρη την Ελλάδα για την συνεργασία στη βάση της Σούδας και για το ότι δαπανά 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Ο Ντ. Τραμπ μάλιστα αναφέρθηκε στο ρεκόρ του Dow Jones (πάνω από τις 23.000 μονάδες) και ευχήθηκε κάτι αντίστοιχο για την Ελλάδα.

Τσίπρας: Προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε το Ντ. Τραμπ για τη συνάντηση και μίλησε για τις κοινές αξίες. Οι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα, όπως και η ελληνική επανάσταση εμπνεύστηκε από τον αγώνα των ΗΠΑ για την ανεξαρτησία, τόνισε.

Προσβλεπουμε στη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 17 Οκτωβρίου 2017

Η Ελλάδα εξέρχεται δυναμικά από την κρίση σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε αυτή τη πορεία προσβλέπουμε στη στήριξη των ΗΠΑ. pic.twitter.com/wNK7Crdw2D

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 17 Οκτωβρίου 2017

Η σχέση μας στηρίζεται στην ομογένεια που προσφέρει πολλά και στις δυο χώρες. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπορεί να είναι σήμερα στο καλύτερο επίπεδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στηριζόμαστε στον αμοιβαίο σεβασμό αλλά και στη στήριξη των ΗΠΑ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Η Ελλάδα εκπληρώνει τρεις στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια:
· Εξέρχεται από την κρίση και προσελκύει επενδύσεις, ενώ αυξάνει τις εξαγωγές της.
· Η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας σε μια από τις πλέον ασταθείς και ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη. Μια χώρα με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σύμμαχος των ΗΠΑ που όμως παράλληλα διατηρεί το διάλογο με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, καθώς αναγνωρίζουμε τη σημασία της ευρωπαϊκής πορείας.
· Η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη σε ναυτιλία και τουρισμού γίνεται κόμβος μεταφορών και ενέργειας μέσα από τους αγωγούς που κατασκευάζονται αλλά και τη συμφωνία για πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, που μπορεί να αποτελέσει πύλη για σχιστολιθικό αέριο από τις ΗΠΑ.
Η στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ. Προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και πιο ουσιαστική στήριξη από τις ΗΠΑ για να βγούμε από την κρίση.

Συναγερμός στον Λευκό Οίκο πριν τη συνάντηση Τσίπρα και Τραμπ

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η Ελλάδα προσβλέπει στη δίκαια λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ αλλά παράλληλα τονίζουμε ότι η επικίνδυνη παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Υπονομεύει τη σχέση δυο νατοϊκών συμμάχων. Θα είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου αλλά θα προστατεύουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σημείωσε.
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι αναφορικά με την εκλογή του Ντ. Τραμπ είχε δηλώσει «καλύτερα να μην συμβεί αυτό το κακό» είπε ότι «ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό».
Η συνάντηση που είχαμε ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι αλλά ότι υπάρχει θέληση να παραμερίσουμε τις διαφορές και να βρούμε αυτά που μας ενώνουν. Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα και υπάρχει βαθιά στις ΗΠΑ. Συνεχιστής αυτής της παράδοσης είναι ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Οι επενδύσεις
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την προώθηση των επενδύσεων με ένα αναπτυξιακό νόμο που δίνει σταθερό φορολογικό περιβάλλον για μια 12ετία.
Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων και προωθήθηκε η fast track διαδικασία για στρατηγικές επενδύσεις. Παράλληλα ψηφιοποιήθηκαν διαδικασίες για τη δημόσια διοίκηση.
Εχω συγκροτήσει task force για τις επενδύσεις, ώστε να βλέπουμε αν εφαρμόζονται οι νόμοι.
Όπως είπε, ο Ντ. Τραμπ ρώτησε για το Ελληνικό για το οποίο είχε ενδιαφερθεί ως επιχειρηματίας. Τον ενημέρωσα ότι προχωρά και γρήγορα θα γίνει πόλος έλξης και άλλων επενδύσεων.
Γίναμε πρώτη χώρα σε απορροφήσεις πόρων. «Είμαστε σε σημείο στροφής που οι επενδύσεις μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα εξόδου από την κρίση. Η Ελλάδα είναι πλέον επενδυτικός προορισμός.

Για την Τουρκία
Παρά τις ανησυχίες μας για την Τουρκία και τις ανησυχίες που εδράζονται από την παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο είμαστε χώρα που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Πρέπει να μείνει προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή πολιτική, στη συνεργασία με τον Δυτικό Κόσμο και το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Μπορεί να γίνει μοχλός πίεσης προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού. Είμαστε υπέρ της παραμονής στο ΝΑΤΟ αλλά πρέπει να κάνουμε σαφές ότι ο δρόμος προς την ΕΕ και η συνεργασία με τον Δυτικό Κόσμο έχει και κάποιες προϋποθέσεις. Μια είναι να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να μην δημιουργεί εντάσεις.
Αυτά τα εξήγησα στον Ντ. Τραμπ και μίλησα για την ανάγκη να υπάρξουν σαφή μηνύματα προς την Τουρκία.

Η άμυνα και η Σούδα
Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, τόνισε ο Ντ. Τραμπ. Είναι σταθερή χώρα που όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα. Σε αμυντικό επίπεδο είναι σημαντικός εταίρος. Εχουμε τεράστια εμπιστοσύνη σε ότι πράττουν σε αμυντικό επίπεδο. Ηταν πάντα αξιόπιστος σύμμαχος και θα είμαστε φίλοι και εταίροι για πολλά χρόνια.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας. Το κάναμε εμβαθύνοντας τη συνεργασία με Ισραήλ και Αιγυπτο αλλά και με τις τριμερείς συνεργασίες στις οποίες μετέχει και η Κύπρος.
Η Ελλάδα διαδραματίζει το ρόλο αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ αλλά παράλληλα έχει την ιδιαιτερότητα να μπορεί να συνομιλεί με αραβικές χώρες. Ετσι είναι κρίσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ.
Η Σούδα έχει στρατηγική σημασία και γίνεται σημαντική δουλειά που πρέπει να αναβαθμιστεί, σημείωσε.

Τραμπ: Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα
Από την πλευρά του ο Ντ. Τραμπ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Είναι τόπος με εντυπωσιακές δυνατότητες. Πήραν δύσκολες αποφάσεις. Είμαστε χαρούμενοι με την προοπτική αναβάθμισης των F16 και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα.
Εχουμε εξαιρετικούς ομογενείς, είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες και ελπίζω να τις εκμεταλλευτούν.

euro2day

Loading...


  • europalso   ideascentral