: Θα χαλαρώσουν τελικά τα μέτρα και θα καταφέρουμε να πάμε στο χωριό το Πάσχα; Οι προβληματισμοί των ειδικών και το «όπλο» των

Ξεκινά η συλλογή δεδομένων μετά το «άνοιγμα» κάποιων δραστηριοτήτων.Το βασικό ζητούμενο, ωστόσο στην παρούσα φάση, είναι το τι θα γίνει με τις εκτός νομού ενόψει του .

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι για το Πάσχα στο χωριό. Δύο εβδομάδες σε αύτη την πανδημία είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν είναι υγειονομικά εφικτό θα το κάνουμε», τόνισε το πρωί της Τετάρτης ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Newsbomb.

Η επιθυμία, άλλωστε, της κυβέρνησης είναι το Πάσχα να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν για τις μετακινήσεις εκτός νομού βασίζονται στα και στην αύξηση των εμβολιασμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, αν δώσει το «πράσινο φως» η επιτροπή για τις μετακινήσεις εκτός νομού εξετάζεται:

Αναχώρηση προς την επαρχία με αρνητικό μοριακό τεστ (PCR test) από 48 έως 72 ώρες πριν το ταξίδι και επιστροφή με υποχρεωτικό

Παράλληλα, όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των να μπορούν είναι ελεύθεροι όσον αφορά τις μετακινήσεις τους, ενώ θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση εμβολιασμού σε δειγματοληπτικούς ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ.

Σε κάθε περίπτωση οι λεπτομέρειες και οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν λίγο πριν ή και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η πρόταση της για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Την ίδια ώρα, τις προτάσεις της για τη λειτουργία των εκκλησιών τις ημέρας του Πάσχα απέστειλε μέσω επιστολής στο υπουργείο Παιδείας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Η ΔΙΣ ζητά από την Κυριακή των Βαΐων να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που θα μπορούν να μπαίνουν στους ναούς, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, ζητά να ισχύει εντός των ναών ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα από 20 τ.μ. που είναι με τα τωρινά δεδομένα και μέγιστο αριθμό πιστών τα 100 άτομα στους μεγάλους ναούς με υποχρεωτική, βέβαια, χρήση μάσκας, αποστάσεις και όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η ΔΙΣ προτείνει επίσης χρήση μεγαφώνων έτσι ώστε να υπάρχουν πιστοί και στον προαύλιο χώρο των εκκλησιών τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ταυτόχρονα προτείνεται η λιτανεία του Επιταφίου να γίνει εντός των ναών ή πέριξ, μέσα δηλαδή στο προαύλιο, όπως και πέρσι για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες η εκκλησία θα τελέσει περισσότερες από μία λειτουργίες για να εκκλησιαστούν περισσότεροι πιστοί με τους ιεροψάλτες να κάνουν υποχρεωτικό τεστ-covid ανά εβδομάδα. Και είναι δεδομένο πως η ΔΙΣ θα συνεδριάσει μέσα στον Απρίλιο και πριν την Κυριακή των Βαΐων.