: Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση – Οι δικαιούχοι και τα ποσά – Τη δυνατότητα να στα πρότυπα του επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Φαίνεται πως οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες, προκειμένου να δοθεί το έκτακτο βοήθημα το Πάσχα.

Σημειώνεται, βέβαια, πως δεν είναι μια τελική απόφαση αλλά είναι ένα σενάριο που εξετάζεται έντονα και φέτος από την κυβέρνηση.

Δίνοντας το στίγμα των στοχεύσεων της κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ότι: «κατανοούμε απόλυτα τις ανάγκες που δημιουργεί ο αυξημένος πληθωρισμός. Αξιολογούμε τα αιτήματα και προσπαθούμε να βρούμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, χωρίς όμως να δημαγωγούμε και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».

Σχέδιο έκτακτου επιδόματος: Δικαιούχοι και ποσά

Έκτακτο βοήθημα Πάσχα υπό προϋποθέσεις:

– Απόφαση χορήγησης: Απρίλιο

– Προϋπόθεση: Υπερ-απόδοση εσόδων προϋπολογισμού

– Θα δοθεί: Πριν το Πάσχα

– Θα αφορά: Ευάλωτους πολίτες

Επικρατέστεροι δικαιούχοι:

1ον. 1.055.000 Χαμηλοσυνταξιούχοι

* Έκτακτο βοήθημα: 150 – 200 €

* Προϋπόθεση: Κύρια σύνταξη έως 700 €

2ον. 800.000 Οικογένειες με παιδιά

* Έκτακτο βοήθημα: Μιάμιση μηνιαία δόση

* Προϋπόθεση: Εγκεκριμένη αίτηση Α21

3ον. 210.000 ευάλωτα νοικοκυριά

* Δικαιούχοι: Ελαχ. Εγγυημένου Εισοδήματος

* Έκτακτο βοήθημα: 50% μηνιαίου επιδόματος

4ον. 225.000 Άτομα με αναπηρία

* Δικαιούχοι: Προνοιακού ΟΠΕΚΑ

* Έκτακτο βοήθημα: 150 – 200 €

Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι φέτος τα φορολογικά έσοδα θα αγγίξουν τα 63 δισ. ευρώ από 61,3 δισ. ευρώ το 2023. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός ξεκίνησε με το δεξί καθώς οι φόροι που εισπράχθηκαν τον Ιανουάριο υπερβαίνουν κατά 339 εκατ. ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού.

Ο λογαριασμός του 2023 αναμένεται να κλείσει στο τέλος του μήνα, με μια υπέρβαση περίπου 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα εγγραφούν στο προηγούμενο έτος. Ωστόσο η θετική βάση που θα δημιουργήσουν σε συνδυασμό και με την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία υπολογίζεται να φτάσει φέτος το 2,9% από 2,4% πέρυσι, θα ανεβάσουν τα φετινά φορο-έσοδα πάνω από τους προβλεπόμενους στόχους.

Οι επιπλέον εισπράξεις θα δώσουν το περιθώριο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε κάποια μέτρα έκτακτης ενίσχυσης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων πριν από το Πάσχα.