Άνοδος των επιτοκίων – Οι δανειολήπτες που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο θα δουν τις δόσεις να εκτοξεύονται στα ύψη, ενώ στην περίπτωση που ζητηθεί μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό μπορεί αν μειώσει το ρίσκο για ορισμένη χρονική περίοδο, ιδίως όταν υπάρχει σταθερό εισόδημα, ωστόσο στην προοπτική της μείωσης των επιτοκίων, αυτό που θα πέσει θα είναι το κυμαινόμενο, εξήγησε στο MEGA η δικηγόρος Νανά Παπαδογεργάκη.

Πιο αναλυτικά, για παράδειγμα, ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000, με διάρκεια 20 ετών, μηδενικό euribor τριμήνου και επιτόκιο 3%, είχε μηνιαία δόση 560 ευρώ τον Ιούλιο του 2022.

Ένα χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 2023, το ίδιο δάνειο με Euribor τριμήνου 3% και με επιτόκιο 6% παρουσιάζει αύξηση της δόσης από 560 ευρώ στα 700 ευρώ.

Τι προβλέπει ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Την ίδια στιγμή υπάρχουν πιέσεις για περισσότερες και ταχύτερες ρυθμίσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Πάνω από 80.000 δανειολήπτες έχουν κάνει αίτηση, ενώ μόνο 6500 έχουν πάρει ρύθμιση.

Σημειώνεται πως τα ποσοστά εγκρισιμότητας για ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ ξεπερνούν το 90%.

Όσοι χρωστούν κάτω από 10.000 ευρώ, απορρίπτονται αυτομάτως, ενώ οι λόγοι απόρριψης πρέπει να εξηγούνται στους οφειλέτες. Όταν υπάρχει απόρριψη για τον οφειλέτη, πρέπει να υπάρχει και εναλλακτική για το δάνειο του, και συγκεκριμένα βιώσιμη λύση με βάση το εισόδημα και την περιουσία του.

Από Σεπτέμβριο ξεκινούν εκ νέου οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι αναμένονται να φτάσουν τους 5.700, ενώ οι μισοί από αυτούς αφορούν σε πρώτη κατοικία.