Στο τραπέζι του διαλόγου το δημοσιονομικό κενό και τα επαχθή μέτρα – Ζητούν να κοπούν 2 ακόμη μηνιάτικα!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔04/03/2017 - 08:17 | Author: Newsroom

Τρίτη προσπάθειεα θα καταβάλλουν, σήμερα, Θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση για κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το 2018-2019. Στις προηγούμενες πυρετώδεις συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια δε βρέθηκε λύση, τη στιγμή, μάλιστα, που ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν, ότι δεν υπάρχει "πολυτέλεια χρόνου"

να καθυστερήσει κι άλλο το συγκεκριμένο ζήτημα.

Προφανώς αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα τεχινικά κλιμάκια το διάλογο για την επίτευξη συμφωνίας.

Οι διαφορές που χωρίζουν οικονομικό επιτελείο και δανειστές αφορούν μέτρα, αντισταθμιστικά και τρόπο εφαρμογής τους, ειδικά στο σημείο που η ελληνική πλευρά επιμένει σε παράλληλη νομοθέτηση και εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων μαζί με την περικοπή συντάξεων και αφορολόγητου από το 2019.

Ο πρόεδρος του Euro Working Group Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική» τόνιζε ότι τα «αντίμετρα» θα εφαρμοστούν αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της και υπάρχει το απαραίτητο δημοσιονομικό περιθώριο.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι τα αντισταθμιστικά θα εφαρμοστούν με μαζί με τα υφεσιακά μέτρα και μάλιστα θα είναι ισοδύναμα.

Σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων προσπαθούν να πείσουν όλους ότι η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2019 και μετά μπορεί να γίνει με κάποια μέθοδο πρόβλεψης που ακόμη δεν έχεις συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Απέναντι σε όλα αυτά κοινοτικοί αξιωματούχοι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δείχνουν ήδη κίτρινη κάρτα για καθυστερήσεις προς την Ελλάδα προειδοποιώντας για ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση αφού στις 15 του μήνα έχουμε τις Ολλανδικές εκλογές και αμέσως μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την Γαλλία.

Σε κίνδυνο και το QE

Ένας σημαντικός λόγος επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες είναι η προσδοκία για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η νέα αύξηση του πληθωρισμού το Φεβρουάριο παρά τις αντιστάσεις που συνεχίζει να δείχνει ο κ. Ντράγκι αυξάνει τις πιθανότητες απόσυρσης του προγράμματος από την ΕΚΤ, νωρίτερα από το τέλος του έτους και υπό αυτήν την έννοια η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο.

Με δεδομένο λοιπόν ότι είναι αδύνατο πλέον η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 του μήνα, ο επόμενος σταθμός θα είναι η συνεδρίαση τη 27ης Απριλίου.

Στο μεταξύ όμως θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης για το τι παραπάνω θα δοθεί σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση του χρέους.

Χωρίς αυτό η ΕΚΤ δεν έχει το περιθώριο να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων.

Επίσης θα πρέπει συμφωνηθεί και το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αφού από αυτό εξαρτάται η βιωσιμότητα του χρέους.

Loading...


  • europalso   ideascentral