Τις φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση με στόχο να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2018 και των επόμενων ετών.

Συγκεκριμένα, η αναζήτηση 700 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό του 2018 επικεντρώνεται στην περικοπή φοροαπαλλαγών όπως για παράδειγμα οι ιατρικές δαπάνες, το επίδομα θέρμανσης, η παρακράτηση φόρου καθώς και οι εκπτώσεις που εφαρμόζονται στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Για το 2019, η πρόταση που έχει κατατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση προβλέπει τη συρρίκνωση μιας ακόμη φοροαπαλλαγής, της πιο σημαντικής που έχει απομείνει, αυτής του αφορολόγητου ορίου. Σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση ή ο περιορισμός των εκπτώσεων φόρου που ισχύουν σήμερα θα επιβαρύνει σημαντικά τους φορολογουμένους, κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια και τους συνταξιούχους.

Ειδικότερα:

• Ιατρικές δαπάνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 1,9 εκατ. φορολογούμενοι κάνουν χρήση της ανωτέρω φοροαπαλλαγής με το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο να ανέρχεται στα 120,6 εκατ. ευρώ.

• Κατάργηση ή περικοπή του ειδικού τρόπου φορολόγησης των ναυτικών. Σήμερα ο φόρος στις αμοιβές που αποκτούν οι αξιωματικοί και το κατώτερο πλήρωμα του εμπορικού ναυτικού από την παροχή υπηρεσιών σε εμπορικά πλοία υπολογίζεται με αναλογικό συντελεστή 15% για τους αξιωματικούς και 10% για το κατώτερο πλήρωμα στις αμοιβές που αποκτώνται. Το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στο ποσό των 91,2 εκατ. ευρώ και αφορά 27.318 ναυτικούς. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο πριν από περίπου ένα μήνα είχε δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το ευνοϊκό καθεστώς που ισχύει για τους ναυτικούς.

• Επίδομα θέρμανσης. Το κονδύλι ήδη έχει περικοπεί από την περίοδο 2015-2016 κατά 50% και από το 2018 αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω. Σήμερα οι δικαιούχοι του επιδόματος λαμβάνουν συνολικά 105 εκατ. ευρώ.

• Παρακράτησα φόρου. Η μηνιαία παρακράτηση φόρου για τους μισθωτούς είναι μειωμένη κατά 1,5% επί του αναλογούντος φόρου. Το ποσό αυτό αποδίδεται από τους υπόχρεους με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το επόμενο έτος, οπότε και γίνεται η εκκαθάριση των δηλώσεων. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ.

• Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα απαλλάσσονται κατά 50% ή λαμβάνουν πλήρη απαλλαγή από τον φόρο όσοι αποδείξουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο (για το συγκεκριμένο έτος) υπό προϋποθέσεις. Εξετάζεται οι προϋποθέσεις αυτές (εισοδηματικά κριτήρια, επιφάνεια, επιφάνεια ακινήτου) να περιοριστούν και να αφορούν λιγότερους φορολογουμένους. Οι απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ανέρχονται στο ποσό των 107 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι φοροαπαλλαγές όπως προκύπτουν από τον τόμο που κατατίθεται κάθε χρόνο στη Βουλή ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ. Για τα νοικοκυριά οι φοροαπαλλαγές φθάνουν στο ποσό των 388,7 εκατ. ευρώ, για τις επιχειρήσεις στα 700 εκατ. ευρώ, στα τέλη ταξινόμησης 105 εκατ. ευρώ, στον ΦΠΑ οι απαλλαγές φθάνουν στο 1,1 δισ. ευρώ, όπως επίσης και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Καθημερινή

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ