Μέσα σε μόλις δύο ημέρες από την μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε την οροφή και το βέλος της Παναγίας των Παρισίων το ταμείο για την αποκατάσταση του ιστορικού ναού έφτασε το 1 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζει ότι ο ναός μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως μέσα σε πέντε χρόνια.

Η κινητοποίηση των διοργανωτών της γαλλικής κυβέρνησης που δίνουν μάχη για την αποκατάσταση είναι μεγάλη τις τελευταίες δύο ημέρες. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανταπόκριση πλούσιων οικογενειών της Γαλλίας, μεγάλων εταιρικών κολοσσών αλλά και απλών πολιτών, όπως καθολικών συνταξιούχων και μικρών πόλεων από ολόκληρο τον κόσμο.

Η Loreal υποσχέθηκε δωρεά 200 εκατομμυρίων ευρώ και ο γαλλικός όμιλος μόδας Louis Vuitton ακόμη 100 εκατομμύρια ευρώ. Ο πολυεκατομμυριούχος και σύζυγος της ηθοποιού, Σάλμα Χάγιεκ, Φρανσουά Ανρί Πινό εξέφρασε την πρόθεση να παρέχει 100 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο αποκατάστασης. Το ίδιο ποσό δώρισε και ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total.

Οι δωρεές από μεγάλους ομίλους αναμένεται να αυξηθούν καθώς εταιρείες όπως η Michelin και η BNP Paribas ανέφεραν ότι επεξεργάζονται ακριβώς πώς θα συμμετέχουν στην αποκατάσταση. Η αεροπορική εταιρεία Air France, για παράδειγμα, δήλωσε ότι προσφέρει δωρεάν πτήσεις σε όσους ειδικούς θέλουν να ταξιδέψουν και να βοηθήσουν το έργο της αποκατάστασης.