Ένας στους τρεις ασφαλισμένους,σύμφωνα με τα στοιχεία, με τις γυναίκες να κρατούν τα ηνία επιλέγοντας την , αλλά με πέναλτι έως 115 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με το workenter, το κύμα φυγής, κυρίως λόγω των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αναμένεται να ενταθεί ως το τέλος της χρονιάς.

Ο αριθμός αιτήσεων πέρυσι ανήλθε στις 211.133, ενώ μέσα σε τρία χρόνια, από το 2021 έως το 2023, οι ειδικοί θεωρούν ότι συνολικά έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν περισσότερες από 600.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά το πρώτο τετράμηνο του 2023, σύμφωνα με τα πλέον διαθέσιμα στοιχεία, έχουν ξεπεράσει τις 65.000, ενώ αναμένεται κορύφωση αμέσως μετά το καλοκαίρι, εφόσον προστεθούν και οι οριστικές αιτήσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών.

Ειδικά δε για τους εκπαιδευτικούς, εκτιμάται ότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να αποχωρήσουν σχεδόν 4.500, όσοι περίπου ήταν και αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν εντός του 2022.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν 1.200 αιτήσεις συνταξιοδότησης εκδίδονται την ημέρα από τον ΕΦΚΑ,, ενώ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος», πληρώθηκαν σχεδόν 30.000 νέες συντάξεις.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, υποβάλλονται καθημερινά περί τις 610 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, με τα στελέχη του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας να εκτιμούν ότι συνολικά στο τέλος του έτους ο αριθμός των αιτήσεων (κύριων και επικουρικών) θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τις 200.000.

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Η βασική αιτία της αύξησης

Σύμφωνα με τους ειδικούς στην ασφάλιση, η βασική αιτία αύξησης των συνταξιοδοτήσεων είναι οι πρόωρες. Κι αυτό γιατί πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων που κράτησαν «ψύχραιμη στάση» και δεν έσπευσαν στο παρελθόν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης ανησυχώντας για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση, το πράττουν φέτος έπειτα από ώριμη σκέψη.

Την ίδια ώρα σημαντική αύξηση, ακόμη και πάνω από το 7,75% που αντιστοιχεί σε αυτή των παλαιών συντάξεων που καταβλήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2023, θα έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι εφόσον υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης εντός του έτους.

Η μεγάλη άνοδος του πληθωρισμού κατά το προηγούμενο έτος έχει ως αποτέλεσμα οι συντάξιμες αποδοχές των υποψήφιων συνταξιούχων να υπολογιστούν για τα έτη από το 2002 έως το 2022 με βάση το 9,6%, γεγονός που οδηγεί σε σημαντική αύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης.