Συντάξεις : Ποιοί συνταξιούχοι γλυτώνουν πρόσθετη φορολόγηση

Συντάξεις : Ποιοί συνταξιούχοι γλυτώνουν πρόσθετη φορολόγηση

: Τέλος στη διπλή φορολόγηση εισοδημάτων του ΕΦΚΑ, για φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής. Ο οργανισμός καταχωρούσε εσφαλμένα τα ποσά των συντάξεων σε κωδικούς του ηλεκτρονικού συστήματος Taxis που αφορούν σε εισόδημα φορολογητέο στην Ελλάδα.

Το ζήτημα της διπλής φορολόγησης είχε προκύψει για κατοίκους αλλοδαπής από το 2017 και μετά, καθώς ο εσφαλμένα καταχωρούσε τα ποσά των συντάξεων σε κωδικούς του ηλεκτρονικού συστήματος Taxis που αφορούν σε εισόδημα φορολογητέο στην Ελλάδα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα εν λόγω πρόσωπα να φορολογούνται εκτός από το κράτος κατοικίας τους, και στην Ελλάδα, ως κάτοικοι εξωτερικού.

Να σημειωθεί ότι έως το 2017, τυχόν αντίστοιχες εσφαλμένες καταχωρήσεις επιλύονταν κατευθείαν από την αρμόδια ΔΟΥ.

Ύστερα από διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, η διευκρίνισε ότι, κατ’ εφαρμογή των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, τα συγκεκριμένα ποσά (, κυρίως προερχόμενες από ελευθέρια επαγγέλματα) φορολογούνται στην χώρα κατοικίας του φορολογούμενου.

Ο ΕΦΚΑ στη συνέχεια ζήτησε από τις περιφερειακές υπηρεσίες του να εφαρμόσουν το έγγραφο της ΑΑΔΕ, να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις των φορολογούμενων για την εφαρμογή των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας και να διορθώσουν την καταχώρηση των ποσών των συντάξεων στο σύστημα .

Αναδρομικά: Επιστροφές σε συνταξιούχους, επικουρικές συντάξεις και δώρα

Χατζηδάκης: Τι είπε για ΕΦΚΑ και εκκρεμείς συντάξεις

Επανυπολογισμός συντάξεων: Ποιοί θα λάβουν πάνω από 3.400 ευρώ

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !