– Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί οι νέες ταυτότητες θα είναι διαθέσιμες από τον Σεπτέμβριο και πιο συγκεκριμένα από 11/9.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως, από τα μέσα του Σεπτεμβριού θα είναι διαθέσιμες οι .

Στο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα ο Υπουργός κ. Οικονόμου, όπου και είπε: «Σεβόμαστε τις ευαισθησίες και τα δικαιώματα του καθενός, αλλά πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.

Οι καινούργιες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα το εξωγήινο, το αντιχριστιανικό, το δαιμονισμένο.

Είναι το «όχημα» για να προσαρμοστεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου, να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, να είμαστε συμβατοί στις υποχρεώσεις μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον κόσμο ολόκληρο.

Αυτοί που δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων, οφείλουν να ξέρουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον 21ο αιώνα.

Η πίστη, ο σεβασμός, οι ευαισθησίες είναι εσωτερικά ζητήματα του καθενός και δεν τίθενται στην παραμικρή διακινδύνευση με την ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πάρα πολύ σύντομα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά, πιστεύω ότι θα είμαστε στη θέση να μπορούμε να χορηγούμε στο κόσμο τις καινούργιες ταυτότητες με τις προδιαγραφές ασφάλειας που οφείλουμε να έχουμε για όλους.

Η ανθρωπότητα πέρασε τον Διαφωτισμό και η Ελλάδα βρίσκεται στον 21ο αιώνα», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τι θα ισχύσει για τις παλιές ταυτότητες

Απαντώντας στην ερώτηση αν θα ισχύουν οι παλιές ταυτότητες αφού ξεκινήσει η έκδοση των νέων, ο κ.Οικονόμου σημείωσε ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη νομοθεσία τώρα, την οποία «θα δούμε πώς θα συγχρονίσουμε με τις υποχρεώσεις που υπάρχουν για την χρήση των νέων ταυτοτήτων».

Σύμφωνα με την «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 8200/0-297647/ 10.4.2018 κοινής υπουργικής απόφασης «Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών» (Β’ 1476)» που εκδόθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Β 824/17.02.2023,

Στην εμπρόσθια όψη θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου και θα αναγράφονται τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης, η αρχή έκδοσης και ο Αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN.

Στην οπίσθια όψη θα υπάρχουν το Όνομα πατέρα και μητέρας, ο τόπος γέννησης του κατόχου, η ομάδα αίματος (προαιρετικά) καθώς και το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας).

Οι νέες ταυτότητες θα είναι αντίστοιχες με αυτές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα τσαλακώνονται όπως οι τωρινές και θα είναι πολύ εύκολο να αποθηκευτούν σε ένα πορτοφόλι με τις υπόλοιπες κάρτες.

Στα αστυνομικά τμήματα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, οι οποίο θα μπορούν να λαμβάνουν βιομετρικά και ψηφιακά την υπογραφή του πολίτη στο tablet.

Οι ταυτότητες θα πηγαίνουν στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται για την έκδοση διαβατηρίων και θα εκδίδεται κεντρικά. Θα αποστέλλεται στο ΑΤ με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς.

Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να ενοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίου.

Δηλαδή ο πολίτης να πρέπει να πηγαίνει μία φορά στα 10 χρόνια στο αστυνομικό τμήμα για να βγάλει και τα δύο. Τα νέα διαβατήρια με αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας αναμένεται να αρχίζουν να εκδίδονται τον Ιανουάριο του 2024.