Ένα νέο σύστημα που θα μειώνει το φόρο εισοδήματος μέσω των αγορών με κάρτα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να εφαρμοστεί άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα ορίσει συγκεκριμένα επαγγέλματα που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, στα οποία όταν πληρώνουμε με κάρτα θα βγαίνουμε διπλά κερδισμένοι.

Κι αυτό διότι όχι μόνο θα συγκεντρώνονται αποδείξεις για να πιάσουμε το 30% του εισοδήματος σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και να μην πληρώσουμε το πέναλτι του 22%, αλλά θα μειώνεται και ο φόρος που πληρώνουμε.

Συγκεκριμένα, ένα ποσοστό της αξίας των συναλλαγών με κάρτα στα συγκεκριμένα επαγγέλματα, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 20% – 30%, θα μειώνει το φορολογητέο εισόδημα και κατ΄ επέκταση το φόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα με τα επαγγέλματα των φορο-εκπτώσεων δεν θα περιλαμβάνονται αυτά της οικοδομής, καθώς για αυτά υπάρχει ήδη πρόνοια με την έκπτωση του 40% για τις δαπάνες βελτίωσης κατοικιών.

Θα περιλαμβάνονται κατά πάσα πιθανότητα επαγγέλματα με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, όπως πχ. μηχανικοί αυτοκινήτων, κομμωττήρια, γιατροί κ.α.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει εισοδήματα 20.000 ευρώ και κάνει αγορές με κάρτα στα επαγγέλματα που θα οριστούν ίσες με 2.000 ευρώ, θα κερδίζει ως εξής:

Εάν ο συντελεστής διαμορφωθεί σε 20%, τότε τα 400 ευρώ (20% x 2.000 ευρώ) θα μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα, βάση του οποίου θα υπολογιστεί ο φόρος.

Έτσι, παρ΄ ότι ο φορολογούμενος του παραδείγματος έχει εισοδήματα 20.000 ευρώ, θα φορολογηθεί για τα 19.600 ευρώ, μετά την αφαίρεση των 400 ευρώ. Έτσι, θα μειώνεται ο τελικός φόρος.

Μάλιστα στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ο φορλογούμενος να μην χρειάζεται να κάνει τίποτα μόνος του, τροποποιώντας τη δήλωση, αλλά το σύστημα αυτόματα να αφαιρεί τα ποσά από το εισόδημά του.

Κι αυτό διότι όλες οι συναλλαγές με κάρτα αποστέλλονται αυτόματα στο υπουργείο Οικονομικών από τις τράπεζες.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ